Dani draganića

Više od 63 milijuna kuna uloženo u energetsku obnovu škola Zagrebačke županije

Zagrebačka županija je na poziv na dostavu projektnih prijedloga energetskih obnova i korištenja obnovljenih izvora energije u zgradama javng sektora podnijela prijavu za ukupno pet projektnih prijedloga i to za energetsku obnovu Srednje škole Velika Gorica, Srednje škole Vrbovec, Područne škole Đuro Deželić i Osnovne škole Stjepana Basaričeka ukupne vrijednosti 63.413.747 kuna

Projektne prijedloge izradili su Upravni odjel za fondove Europske unije, regionalnu i međunarodnu suradnju i Upravni odjel za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu u suradnji s Regionalnom energetskom agencijom sjeverozapadne Hrvatske.

Ukupna vrijednost svih projektnih prijedloga iznosi 63.413.747 kuna od čega 32.222.155 kuna iznose tražena bespovratna sredstva. „Razliku između prihvatljivih financijskih sredstava i dodijeljenih bespovratnih sredstava osigurat će Zagrebačka županija, a čim se otvori novi natječaj Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na lokalnoj i regionalnoj razini pri Ministarstvu regionalnog razvoja aplicirat ćemo kako bi povukli sredstva” – izjavio je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić podsjetivši na nedavno otvorenu energetski obnovljenu PŠ Desinec. „Radovi su se provodili tijekom proljeća i ljeta, a postignut je energetski razred B. Županija se pobrinula i za unutarnje uređenje i sada ova 130 godina stara škola izgleda odlično u što su se uvjerila djeca i nastavnici prvog dana škole” – zaključio je Kožić.

Radi se o investiciji vrijednoj gotovo 3 milijuna kuna za koju je Zagrebačka županija osigurala 2,2 milijuna
kuna a, iz Europskog fonda za regionalni razvoj povučeno je 512.144 kuna, a Ministarstvo regionalnog razvoja osiguralo je 278.836 kuna.

Ukupna vrijednost energetske obnove SŠ Velika Gorica procjenjuje se na gotovo 31 milijun kuna, a ušteda godišnje potrebne toplinske energije za grijanje bila bi veća za 81,24% čime bi se ostvario energetski razred A.

KARLOVACKO

Izuzev škole u Velikoj Gorici, sve ostale škole nakon energetske obnove ostvarile bi energetski razred B.

SŠ Vrbovec energetskom bi obnovom uštedjela 74 posto godišnje potrebne toplinske energije te 63 posto uštede primarne energije za što je potrebno osigurati 12,7 milijuna kuna.

PŠ Rakov potok (OŠ Sveta Nedelja) ostvarila bi 84 posto uštede godišnje potrebne toplinske energije za grijanje i 83 posto uštede primarne energije, a investicija je vrijedna 2,4 milijuna kuna.

Za dvije škole u Ivanić-Gradu potrebno je osigurati ukupno više od 17 milijuna kuna i to 7,5 milijuna kuna za PŠ Đuro Deželić uz godišnju uštedu primarne i toplinske energije od oko 65 posto te 9,9 milijuna kuna za OŠ Stjepana Basaričeka uz uštedu toplinske i primarne energije za više od 70 posto.

„Sva dokumentacija pripremljena je stručno i kvalitetno stoga očekujemo europska sredstva za obnovu svih 5 škola” – poručio je Kožić.

Poziv na dostavu projektnih prijedloga Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora financira se sredstvima Europskih strukturnih i investicijskih fondova u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020″.