Dani draganića

Nacionalni je dan multiple skleroze – kako se nositi i živjeti s ovom bolešću?

Multipla skleroza je kronična upalna bolest središnjeg živčanog sustava koja pogađa osobe različitih dobnih skupina, uzrok ovoj bolesti nije poznat, a simptomi su različiti kao i stupanj bolesti. Od simptoma kao što su poteškoće kod hodanja i održavanja ravnoteže do umora i smetnji s vidom liječnicima je nerijetko potrebno i duže razdoblje da utvrde boluje li pacijent od multiple skleroze.

U Hrvatskoj od multiple skleroze boluje više od 6 tisuća ljudi, a u Društvu multiple skleroze Karlovačke županije evidentirana su 93 oboljela.

‘Teška je to bolest ali je i bolest s kojom se čovjek može nositi i živjeti, važno je samo posložiti prioritete’, kaže Jasmina Slavnić, tajnica u Društvu multiple skleroze Karlovačke županije koja i sama boluje od iste bolesti.

Društvo multiple skleroze Karlovačke županije obilježilo je ovaj dan korisnim predavanjem i druženjem članova. Voditelj integrativnog centra mentalnog zdravlja, Igor Salopek, održao je predavanje o tome kako se oboljeli od multiple skleroze mogu psihički osjećati puno bolje. Tridesetominutnim vježbanjem i tjelesnom aktivnošću postižu se pozitivni rezultati, kaže Salopek.

Istraživanja su pokazala da oboljeli od kroničnih bolesti često pate od depresije i anksioznih poremećaja te vježbanjem uz redovitu terapiju, mogu si dodatno pomoći u borbi s bolešću, zaključeno je na predavanju.