KABA

Sisački obrtnici na Martinjskoj zabavi u Sisku: ‘Kriza je učinila svoje, ali držimo se’

U Sisku je u petak 2. studenog organizirana tradicionalna obrtnička Martinjska zabava. Obrtnici su se okupili kako bi se družili i izmijenili iskustva.

Obrtnička komora Sisačko-moslavačke županije broji oko 2 tisuće obrtnika, dok ih je u Udruženju obrtnika Sisak 650. ‘Puno je to manje obrtnika nego što ih je bilo prije 10 godina. Kriza je učinila svoje, poticaji su loše raspoređeni, a školstvo bi trebalo biti bolje organizirano’, smatra Ivanka Čačić, predsjednica udruženja obrtnika Sisak, inače frizerka. Ipak, Čačić se osvrnula i na pozitivnu suradnju sa Sisačko-moslavačkom županijom koja im pomaže da opstaju.

Sisačko-moslavačka županija ovo je ljeto dodijelila bespovratnu potporu od 500 tisuća kuna obrtnicima i poduzetnicima što bi trebalo pomoći razvoju obrtnika na tom području. Također, Sisačko-moslavačka županija sufinancira i kamate na poduzetničke kredite za što izdvaja oko tri i pol milijuna kuna. Poduzetnici tako mogu za određeno investicijsko ulaganje u poslovni objekt ili opremu ostvariti kredit uz kamatnu stopu od samo 1%. Župan Ivo Žinić sukladno tome vjeruje u pozitivan rast obrtničke djelatnosti.