Dani draganića

Karlovac domaćin “Conpaste 2018.”

Šurlice, fuži, mudlini, pljukanci, ščipanci samo su neke od vrsta tjestenina predstavljene danas na 12. Conpasti, međunarodnom kongresu tjesteničarstva koji se petu godinu zaredom održava upravo u našem gradu. S obzirom da je tjestenina dio naše svakodnevice te da unazad deset godina hrvatski proizvođači proizvode vrhunsku “paštu”, organizatorima kongresa u interesu je smanjiti uvoz te promicati domaće brendove, pa i van granica lijepe naše.

Uz predavanja kulinarskih stručnjaka u Domu Hv Zrinski,održava se i Pasta festa, a Karlovčani u popodnevnim satima imaju prigodu besplatno kušati različite delicije s paštom na terasi TUŠ-a, uz kratku edukaciji o važnosti kupnje i korištenja domaće tjestenine. Uz neizostavnu hrvatsku kuhinju, predstavlja se grčka i talijanska, a poseban specijalitet, vegetarijanske lazanje sa zagorskim mlincima, radi Matea McConnell Kučević, žena koja je iz Amerike doselila u Hrvatsku, kako bi radila na promociji tjestenine u svim hrvatskim gradovima.

Oni koji, unatoč svom dugogodišnjem trudu, nisu zadovoljni s popularnosti tjestenine u Hrvatskoj su organizatori Conpaste. Ističu kako su u 12 godina održavanja ovog kongresa očekivali određene pomake nabolje, no to se nije dogodilo. Statistički podaci govore, ističe Stjepan Odobašić- jedan od organizatora kongresa, da uvozimo više od 56% tjestenine, što je poražavajuć podatak. Trgovci nisu ti koji trebaju krojiti cijelu priču, već struka i turističko ugostiteljski sektor. Također, smatra da bi gradski i županijski čelnici, trebali uložiti više truda oko promocije domaće tjestenine. Više o Conpasti pogledajte u večerašnjem Dnevniku, u 20:15.