Karlovac domaćin “Conpaste 2018.”

Šurlice, fuži, mudlini, pljukanci, ščipanci samo su neke od vrsta tjestenina predstavljene danas na 12. Conpasti, međunarodnom kongresu tjesteničarstva koji se petu godinu zaredom održava upravo u našem gradu. S obzirom da je tjestenina dio naše svakodnevice te da unazad deset godina hrvatski proizvođači proizvode vrhunsku “paštu”, organizatorima kongresa u interesu je smanjiti uvoz te promicati domaće brendove, pa i van granica lijepe naše.

Uz predavanja kulinarskih stručnjaka u Domu Hv Zrinski,održava se i Pasta festa, a Karlovčani u popodnevnim satima imaju prigodu besplatno kušati različite delicije s paštom na terasi TUŠ-a, uz kratku edukaciji o važnosti kupnje i korištenja domaće tjestenine. Uz neizostavnu hrvatsku kuhinju, predstavlja se grčka i talijanska, a poseban specijalitet, vegetarijanske lazanje sa zagorskim mlincima, radi Matea McConnell Kučević, žena koja je iz Amerike doselila u Hrvatsku, kako bi radila na promociji tjestenine u svim hrvatskim gradovima.

Oni koji, unatoč svom dugogodišnjem trudu, nisu zadovoljni s popularnosti tjestenine u Hrvatskoj su organizatori Conpaste. Ističu kako su u 12 godina održavanja ovog kongresa očekivali određene pomake nabolje, no to se nije dogodilo. Statistički podaci govore, ističe Stjepan Odobašić- jedan od organizatora kongresa, da uvozimo više od 56% tjestenine, što je poražavajuć podatak. Trgovci nisu ti koji trebaju krojiti cijelu priču, već struka i turističko ugostiteljski sektor. Također, smatra da bi gradski i županijski čelnici, trebali uložiti više truda oko promocije domaće tjestenine. Više o Conpasti pogledajte u večerašnjem Dnevniku, u 20:15.