David Meisel dobio spomen ploču u Gradskom kazalištu Zorin dom

U Gradskom kazalištu Zorin dom odana je počast dugogodišnjem dirigentu Prvog hrvatskog pjevačkog društva Zora Davidu Meislu otkrivenjem spomen ploče i otvorenjem izložbe o njegovu životu i radu. Pod njegovim vodstvom Zora je postigla najveći uspjeh i potvrdila svoju kvalitetu uspješnim gostovanjima na festivalima u Njemačkoj 1927. godine i u Belgiji 1935. godine. 1941. godine Zora je prestala djelovati, a dirigent Meisl zajedno sa svojim sinom odveden je u logor, gdje su obojica ubijeni, kao jedne od prvih žrtava holokausta u Karlovcu.

David Meisel bio je jedan od najuglednijih i omiljenijih karlovačkih građana te veoma svestran čovjek. Hrvatski dirigent, nadkantor i tajnik Židovske općine, poduzetnik, amaterski fotograf, osnivač zaklade za pomoć djeci, urednik kantarskog časopisa, vjeroučitelj … sve su to titule koje su ga krasile i po kojima je bio poznat. No ipak, najveću slavu postigao je radeći s Prvim hrvatskim pjevačkim društvom Zora. Njegova praunuka, rođena Karlovčanka, i sama glazbenica, smatrala je kako jedan velik čovjek, kakav je bio David Meisel zaslužuje priznanje ovog grada, stoga je cijelu priču i pokrenula prije nešto više od godinu dana. Na nagovor fotografa Dinka Neskusila, Tena je prokopala po starim obiteljskim stvarima te pronašla mnoge fotografije, knjige, notne zapise pa i originalne autorske skladbe Davida Meisela. Kako bi što više produbila znanje o pradjedovom životu, posjetila je i njegov rodni grad Holešov u Češkoj.

Karlovačko kazalište sada napokon ima trajan podsjetnik na ovog velikog čovjeka, a brojni Karlovčani koji su prisustvovali svečanosti, teško su susprezali nagomilane emocije. Bili su tu mnogobrojni uglednici- Ognjen Kraus, predsjednik Židovske općine Zagreb i koordinator židovskih općina Hrvatske, češki konzul,ravnatelj Zorin doma Srećko Šestan i gradonačelnik Karlovca Damir Mandić. Dakako, bila je tu i Zora u svečanim odorama koja je cijelom događaju dodatno dala na važnosti.