Svjetski je dan borbe protiv raka: U Sisku obilježili Dan Mimoza

4. veljače obilježava se Svjetski dan borbe protiv raka. Župan Sisačko- moslavačke županije, Ivo Žinić, odlučio je na taj dan obilježiti i Dan mimoza, odnosno Dan borbe protiv raka vrata maternice. Tom prigodom u sisačkoj Općoj bolnici na Odjelu ginekologije pacijenticama i svim prisutnim ženama župan je podijelio buketiće mimoza u znak podrške.

U posljednjih dvanaest godina u Hrvatskoj je svake godine bilo zabilježeno 380 oboljelih žena od raka vrata maternice. Danas ih je sto manje. U Sisačko- moslavačkoj županiji oboljelih je 16, istaknula je doktorica Željka Josić.

Rak vrata maternice odmah iza raka dojke, najučestalija je maligna bolest kod žena. To je ujedno i jedina vrsta raka za koji postoji cjepivo. Cijepljenje, preventivni pregledi i odgovorno spolno ponašanje najbolja su prevencija od razvoja ove bolesti, istaknula je liječnica Josić.

Rak je izraz za veliku skupinu bolesti koje mogu zahvatiti praktički svaki dio tijela. Nastaje iz jedne stanice nizom transformacija i prelazaka iz predmalignih promjena do malignih tumora. Metastaziranje, ubrzano stvaranje abnormalnih stanica koje se mogu proširiti na susjedne dijelove tijela i u druge organe, glavni je uzrok smrti ove maligne bolesti, navode u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

Broj osoba oboljelih od zloćudnih bolesti u stalnom je porastu, što je u najvećoj mjeri posljedica povećanog očekivanog trajanja života i većeg broja osoba starije dobi u kojoj se rak češće pojavljuje. Svjetska zdravstvena organizacija predviđa da će se broj oboljelih u svijetu povećati sa 14 milijuna u 2012. godini na 24 milijuna 2035. godine, dok će broj umrlih porasti s 8,2 milijuna na 13 milijuna godišnje, navodi HZJZ.