Dani draganića

Australski ovčar Max- novi član HGSS-a

Nakon punih pet godina, HGSS Stanica Karlovac dobila je novog četveronožnog člana obitelji, tromjesečnog australskog ovčara Maxa. Štene su donirali Lidija Klemenčić iz uzgajivačnice Gruffalinas iz Pušće gornje i Marule Furlan iz uzgajivačnice Wallawanda u Oderzo, s ciljem da nakon kvalitetne dresure i socijalizacije karlovačka stanica dobije još jednog vrhunskog potražnog psa. Max bi tako trebao biti zadužen za pronalazak nestalih i unesrećenih osoba na nepristupačnim terenima.

Prije desetak godina započeo je rad s potražnim psima u našem gradu. Karlovačka stanica već ima izuzetno kvalitetnog i pouzdanog psa za rad u potragama, a sad je došlo vrijeme da on dobije društvo i to iz vrhunskog legla.

Dresura psa tragača počinje razvijanjem socijalnih vještina. On se ne smije bojati kontakta s drugim ljudima, tako da Max već dolazi na sastanke stanice, upoznaje se sa svim članovima, s njima se igra i druži, a oni, ga naravno, nagrađuju psećim poslasticama.

S Maxom najviše vremena provodi Robi Mrvoš, koji će kasnije biti zadužen i za dresuru.

Inače, HGSS u ovom trenutku ima 30 licenciranih potražnih timova, 16 mladih timova koji se pripremaju za licenciranje, a i 20 pasa tragača koji su već umirovljeni.

Osim članova karlovačke stanice, na Maxa pazi i petogodišnji pas Thor, također australski ovčar. Već se sada odlično slažu, a često im se pridruži i bordercoli Baltazar, pa igri i zabavi nema kraja.