Dani draganića

Karlovačka Gradska knjižnica pripremila bogat sadržaj povodom obilježavanja Noći knjige

Povodom Noći knjige danas je u karlovačkoj Gradskoj knjižnici poprilično živahno. Ujutro se čitala slikovnica Bambi, a navečer se otvara izložba Boje moga srca Nele Zovko u salonu Ljudevita Šestića. U planu je i predstavljanje knjige Majstori u mojoj kući Milane Vuković Runjić.

Hrvatska brojnim događanjima obilježava Svjetski dan knjige. Jutra poezije,čitanja slikovnica, glazbeno-poetske večeri, noćne pričaonice samo su neki od ukupno 700 programa koje su za hrvatske čitatelje pripremile kulturne ustanove. Tema ovogodišnje manifestacije su omiljeni likovi i junaci iz svijeta knjige i stripa.

Vrijeme prolazi, svijet se mijenja. Ipak, oni ne stare. Inspiriraju nas,vesele, potiču na razmišljanje i djelovanje. Oni su naši omiljeni likovi, naši junaci. Rođeni u bajci, basni, romanu, priči ili stripu, obilježili su naše odrastanje i bez njih ništa ne bi bilo isto – kultura, svakodnevica – pa ni mi sami. Jedan od tih likova je i Bambi.

Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježava se 23. travnja svake godine kao simboličan datum u svjetskoj književnosti jer su toga dana 1616. umrli Miguel de Cervantes i William Shakespeare te se sama zamisao zasniva na katalonskom običaju darivanja knjiga i ruža na dan svetog Jurja. Dan još nije gotov, tako da svi oni koji barem povremeno vole zaviriti među korice knjige, imaju priliku uroniti u prekrasan i zavodljiv svijet pisane riječi i upitati se zašto su nam književni likovi važni i kako nam fikcija pomaže da se nosimo s izazovima stvarnog svijeta.