Dani draganića

Otvorena još jedna izložba u Nacionalnom svetištu – ovoga puta s fotografijama Damira Barešića

U Galeriji Martin Borković u Nacionalnom svetištu svetog Josipa postavljena je još jedna izložba. Riječ je o fotografijama Damira Barešića koje su snimljene na putu na hodočašćima po Španjolskoj. Izložba je otvorena u nedjelju, 28. travnja.

Prekrasne pejzaže i veličanstvenu arhitekturu moguće je vidjeti na jednoj od najpoznatijih hodočasničkih ruta Put svetog Jakova u Španjolskoj. Vrlo mukotrpan i zahtjevan put urodio je plodom Damiru Barešiću, fotografu koji je zabilježio trenutke tog hodočašća. Hodočašće je osoban i intiman put svakog vjernika, pa fotografije nastale na ovakvom hodočašću odišu osobnim, privatnim doživljajima autora.

Izložba je na prvi pogled neuobičajena. Fotografije su jednostavno prezentirane, vrlo malih formata, postavljene horizontalno koje prikazuju susret Neba i Zemlje. Na njima se ne rijetko nalazi čovjek kao veretikala na fotografiji. SVe to ima svoj smisao, vjeruje autor predgovora Igor Čulig koji ističe kako ljudi hodočasnici na fotografijama premošćuju prosotr između Naba i Zemlje što je i pozicija čovjeka u Božjem stvaralaštvu.

Ovo je samo jedna od brojnih izložbi postavljenih u Nacionalnom Svetištu svetog Josipa, koje u zadnje vrijeme svakodnevno radi na promociji kulture, kako duhovne tako i one svjetovne. Pa je tako galerija svetišta neprestano ispunjena radovima sjajnih umjetnika. Svi zainteresirani za Svjetlopise camina mogu pogledati izložbu u galeriju Martin Borković.