Sastao se Stožer Civilne zaštite Karlovačke županije

Stožer Civilne zaštite Karlovačke županije sastao se nakon višednevnog zamućenja Mrežnice koje ne prestaje, a kojem je prethodilo jednodnevno zamućenje Dobre.

“Logično je da su žitelji Karlovačke županije i turisti zabrinuti i pitaju se za uzroke. Spominju se nekontrolirana sječa šuma, posebno privatnih. U osam godina rada HE Lešće žitelji uz rijeku Dobru i Mrežnicu svjedoče promjene. Konačno, u ovoj godini smo svjedoci četiri rekordna nikad zabilježena povijesna vodostaja – dva na Korani i dva na Mrežnici. Ono što se sigurno može zaključiti da je između ostalog, uzrok uglobalnim klimatskim poremećajima”, kažu u Stožeru.

Tako će se iz akumulacije u Lešću ispustiti voda za dva metra što znači da nizvodno od Lešća mještani mogu očekivati još češće vodne valove. U akumulaciji nisu zabilježeni gubici, ali preventive radi, spustit će vodu, kažu u Stožeru. Potom će angažirati profi-ronioce koji će zaroniti između Katića i Dobrenića. Riječ je o mjestu gdje su se pojavile hladne vrulje i sada zamućenje.

Dignut će se dron koji se snimati lokacije gdje se pojačano sijeku privatne šume, a i dalje će mjeriti kakvoću riječne vode u Generalskom, Dugoj Resi i u Karlovcu. Nakon što se stanje smiri, počinju istraživanja, pa će puštati boju u tokove rijeka, koristiti telemetrijske uređaje i slično.