Početak Zvijezdanog neba uz Ivanjski Krijes

309

Ivanjski krijes tradicionalno se održao i ove godine na obala rijeke Kupe. Radi se o jednoj od najstarijih karlovačkih gradskih i turističkih manifestacija, a prvi krijes na kupskoj obali zapaljen je 1779. godinu i to na gažanskoj strani. Suparništvo između gradskih četvrti Banija i Gaza traje više od 120 godina, a Karlovac je jedini grad u Hrvatskoj koji je zadržao ovakav običaj dočekivanja ljeta. U nogometnoj utakmici pobijedila je Banija s 2:1, dok su u potezanju užeta ipak bili bolji Gažani i to s 2:0.


Osim paljenja krijesova i vatrometa na obali rijeke Kupe održao se bogat popratni program uz koncert Zabranjenog pušenja, dok je atmosferu prije njih stvarao karlovački Black&White.


Paljenja Ivanjskog krijesa označuje i početak najljepšeg razdoblja u godini, trotjedne proslave Dana grada, koji ove godine slavi, okrugli 440. rođendan. Kako bi mu se prikladno odala počast bit će tu puno koncerata, manifestacija, izložbi i druženja. Iz Grada Karlovca i TZ Grada Karlovca ističu kako među 200 događanja, ipak postoje ona koja su najiščekivanija. To su: Festival balona, od 26. do 30. lipnja, zatim slijedi Međunarodni festival Folklora i Okusi svijeta, otvorenje Muzeja Domovinskog rata 5. srpnja, Dnevni boravak na Starom placu od 6. do 13. srpnja, kada je na rasporedu i veliki rođendanski bal.