Okusi svijeta donijeli čaroliju okusa i mirisa u Promenadi

Egzotični mirisi proširili se se karlovačkom Promenadom i privukli brojne turiste i Karlovčane na još jedan spektakl povodom Međunarodnog festivala folklora – Okuse svijeta. Ovo je druga godina kako se organiziraju, a jedan su od dana festivala kojemu se Karlovčani najviše vesele.


– Okusi svijeta su zaista nastali kao jedna ideja da mi kao organizatori ono što smo probali davno prije i što je ostao u uskom krugu ljudi pružimo svim građanima i građankama da probaju neke okuse i recepte koje u svom životu inače možda ne bi imali prilike probati, istaknula je dopredsjednica festivala Kristina Medarić.

Skupine su dio sastojaka i začina morale donjeti same, jer ih nije moguće nabaviti u Hrvatskoj. Upravo su te namirnice, začini i sastojci oduševili mnoštvo gurmana koji su jedva dočekali ovu manifestaciju okusa i mirisa.

Hrvatsku kuhinju ove je godine predstavljao Samobor sa Samoborskom češnjovkom s muštardom, Rudarskom greblicom i zapečenim štruklima. Posebnu pažnju privukao je kolač rudarska greblica, koji ima dugu povijest pripravljanja u samoborskom kraju.

To je jedan stari kolač, gotovo 500 godina. Kada su počeli kopati rude u samoborskom kraju i tamo su se doselili ljudi, tako je nastao taj kolač. Nosili su ga u rudnike gdje su i radili.

Osim zanimljivom poviješću kolač je posjetitelje privukao i okusom.

-Prvi dio je tijesto, drugi dio je punjenje u koje ide glavni sastojak, kravlji sir. Postoje tri vrste greblice i to sir sa orasima, sa zelenjavom odnosno koprivom, blitvom i metvicom te ona sirom i žutom mrkvom

Osim predstavljanja svoji specijaliteta, folkloraši su i zaplesali svoje tradicijske plesove te obogatili još jedan dan Međunarodnog festivala folklora.

Svi gurmani, još uvijek stignete isprobati okuse svijeta, sve do 5. srpnja.