Predstavljen projekt “Znanjem do posla”

234

“Znanjem do posla” projekt je kojeg provodi Centar inkluzivne potpore IDEM uz partnere Grad Karlovac i Splitsko- dalm. županiju. Cilj je osnaživanje i radna aktivacija osoba u nepovoljnom položaju na tržištu rada, a ciljana skupina su dugotrajno nezaposleni koji će se projektnim aktivnostima educirati za pomoćnike u nastavi.

Mlade osobe do 29 godina, nezaposlene dulje od šest mjeseci i osobe starije od 30 koje su nezaposlene dulje od godine dana imat će mogućnost educirati se kroz ovaj projekt za pomoćnika u nastavi i raditi s djecom s teškoćama . Potrebno je imati završeno četverogodišnju srednju školu i iskazati interes i želju za takvim radom. Do sad su pomoćnici u nastavi prolazili 20-satnu edukaciju preko strukturnih fondova koja ne pruža dovoljno znanja, već samo određenu pripremu za rad.

U planu je stručno osposobiti 60 osoba, po jednu grupu od 20 kandidata s područja grada Karlovca i Karlovačke županije, Splita i Splitsko dalmatinske te Zagrebačke županije. Edukacijom je predviđeno 90 sati teorijske nastave, 24 sata vježbi i 104 sata radne prakse koju će kandidati obavljati,većinom u svojim sredinama.

Dodatne izborne teme su podrška u ponašanju, u pismenosti i u matematici, tako da će kandidati sami moći izabrati dodatni predmet. Edukacija će, dakle zadovoljiti propozicije propisane pravilnikom, što raduje i gradske čelnike. Naime, cilj grada Karlovca je, prema riječima zamjenice gradonačelnika Andreje Navijalić, da sva djeca bez obzira na različitosti imaju koliko god je to moguće, jednake mogućnosti za školovanje. Pokušava se ne samo provesti integracija, već i inkluzija djece s teškoćama u razvoju u odgojno obrazovni sustav.

Zavod za zapošljavanje će pomoći pri selekciji kandidata za stručno osposobljavanje, kako bi se projekt uspješno realizirao i kako bi dodatno dobio na kvaliteti. Stručno osposobljavanje kandidata trebalo bi završiti s listopadom 2020. godine.