Više od stotinu financijskih stručnjaka iz Karlovačke županije sudjelovalo je na današnjem seminaru u Županijskoj komori Karlovac na kojem je bilo riječi o pripremama za sastavljanje godišnjih financijskih izvještaja za 2019. godinu te aktualnostima iz područja računovodstva i poreza, priopćili su iz Hrvatske gospodarske komore.

Jedna od vodećih stručnjaka na ovu temu, dr. Marija Zuber, savjetnica i urednica časopisa „Računovodstvo i financije“ izjavila je na samom početku da kreće četvrti krug porezne reforme u kojem se mijenja 9 poreznih zakona izuzetno važnih za poslovanje tvrtki, a koje će donijeti znatno rasterećenje gospodarstvenicima i zaposlenicima te nastavila govoriti o pripremama za sastavljanje GFI za 2019. godinu – vrednovanju pojedinih pozicija bilance i računa dobiti i gubitka, porezu na dobit, najavljenim izmjenama Zakona o prezu na dohodak od 1. siječnja 2020. godine, poreznim olakšicama i dr. dok je njezin kolega Domagoj Bakran nastavio govoriti o predloženim izmjenama Zakona o PDV-u.

„ S obzirom na značajno smanjenje stopa poreza na dobit jer je prag za najmanju stopu za poduzetnike povećan na 7,5 milijuna kuna, što će praktično značiti da oko 95 % poduzeća osjeća tu olakšicu, a porezna olakšica za zaposlenike podignuta je s 3800,00 kuna na 4000,00 kuna, jasno je da će profitirati i svi zaposlenici. Zadovoljni će biti i ugostitelji i njihovi gosti, a nadamo se i zaposlenici jer će stopa PDV-a na hranu biti smanjena s 25 na 13 %“, izjavio je predsjednik Županijske komore Karlovac Zlatko Kuzman, komentirajući temu današnjeg seminara.