Otvoreno pismo sindikata trgovine predsjedničkim kandidatima o radu nedjeljom

FOTO: Pixabay

Pismo Sindikata trgovine Hrvatske upućeno predsjedničkim kandidatima prenosimo u cijelosti:

OTVORENO PISMO PREDSJEDNIČKIM KANDIDATIMA

Poštovani,

Sindikat trgovine Hrvatske, kao granski sindikat udružen u Savez samostalnih sindikata Hrvatske, dugi niz godina zalaže se za neradnu nedjelju u trgovini. Naši članovi, uz plaću, uvjete rada i radno vrijeme smatraju najvažnijim pitanjima vezanim za njihov rad.

Posebno su nezadovoljni što rade u dane blagdana, neradnih dana i nedjeljom, iako postoji zakonska osnova da se blagdanima i neradnim danima ne radi, ali Zakon se na žalost, ne poštuje. Za nedjelju postoji međunarodni ugovor u kojem je Hrvatska utvrdila nedjelju kao neradni dan, a ni to se ne poštuje.

Nedjelja bi trebala biti za radnike u trgovini dan odmora, dan za obitelj, dan za sebe, za potrebe radnika, a sve kako bi radnici mogli pomiriti svoje poslovne i privatne obveze.

Inicijativu neradne nedjelje podržali su i građani RH, a u posljednjem ispitivanju javnog mnijenja o uvođenju neradne nedjelje oko 85 posto građana potvrdilo je da je za neradnu nedjelju.

Sve više neradnu nedjelju podržavaju i mnogi poslodavci i to oni koji posluju u kontinentalnoj Hrvatskoj, ali i oni koji posluju u turističkom, jadranskom pojasu.

Rad nedjeljom u trgovini, postalo je jako važno pitanje posebice iz razloga što sto tisuća radnika radi u maloprodaji, a njih 70 posto su žene.

Zbog svega navedenog osnovan je Savez za neradnu nedjelju, koji je dio europskog saveza za neradnu nedjelju.

Situacija danas, u Hrvatskoj, rad od 0 do 24 sata, svih 365 dana u godini, je nedopustiva. Treba Zakonom o trgovini urediti to pitanje i regulirati radno vrijeme u trgovini. Mnoge zemlje koje su nama uzor, imaju regulirano radno vrijeme, neradne nedjelje i blagdane, a njihovi se građani mogu kvalitetno opskrbiti.

Stoga očekujemo od Vas da se u svom predstavljanju građanima u predizbornoj kampanji, očitujete i oko ovog, za radnike u trgovini i njihove obitelji, građane Hrvatske, izuzetno važnog pitanja.

S poštovanjem,

Predsjednik SSSH  Mladen Novosel, v.r.

Predsjednica STH Zlatica Štulić, v.r.