Damir Jelić: Do 2021. će svako dijete na selu u Karlovačkoj županiji imati svoj vrtić

Kako bi poboljšali demografsku sliku u ruralnim područjima, cilj Karlovačke županije je da svaka općina ima predškolu i vrtić. U suradnji s državom i općinama, Županija radi na otvorenju vrtića unutar školskih objekata.

Prije samo tri godine, od 17 jedinica lokalne samouprave u Karlovačkoj županiji, samo pet njih je imalo vrtiće. To su Draganić, Josipdol, Rakovica, Žakanje i Vojnić. Inicijativom Županije otvoreni su vrtići u Tounju i Lasinji, a slijedi otvorenje i u ostalim mjestima.

“Sljedeći tjedan otvara se vrtić u Saborskom. Spremna je sva dokumentacija koja se tiče plana i programa za vrtić u Bosiljevu, a krenut će s radom početkom školske godine. S radom bi tada trebali početi i vrtići u Cetingradu i Novigradu na Dobri, gdje se intenzivno radi na dokumentaciji i uređenju. Ako k tome od Ministarstva demografije dobijemo potporu za infrastrukturu bit će vrtići u Krnjaku, Plaškom i Vivodini spremni za početak rada u 2021. godini.”, rekla je zamjenica župana Vesna Hajsan Dolinar.

Karlovačka županija za nove vrtiće daje školski prostor, izdvaja za djelatnike i energente, a država osigurava novac za uređenje tih prostora i subvenciju od 500 kuna po djetetu za tete u vrtiću. Gradovi i općine se uključuju prema vlastitim mogućnostima.

“Sjećam se kad su me dok sam još bio gradonačelnik pitali kada će Karlovački vrtić biti jeftin poput Zagrebačkog. Ja sam im rekao- gledajte to je nemoguće. A ovdje praktično postaje moguće da u jednoj općini, ovisno o općinskoj politici koliko se općina ili grad uključi u financiranje, dijete može ići u vrtić po cijeni Zagrebačkih vrtića, a možda čak i niže. Ovo je po meni prva prepoznata žestoka mjera, kada naša općina i sela mogu konkurirati Zagrebu” rekao je župan Damir Jelić.

Prvi vrtić iz ovakvog projekta je vrtić otvoren pri osnovnoj školi Tounj. Proces od odluke do realizacije projekta otvorenja vrtića trajao je malo više od godine i pol dana, “što je iznimno brzo zahvaljujući podršci županije i države”, rekao je načelnik općine Tounj, Ivica Sopek.

Župan Jelić uvjeren je kako će u Karlovačkoj županiji 2021. godine svako dijete na selu imati svoj vrtić, dok će u gradu Karlovcu biti završeni svi vrtići koji se energetski obnavljaju.