Spomen ploča za 255.rođendan

195

U prostoru karlovačkog veleučilišta svečano je otkrivena spomen ploča povodom 255 godina osnutka Uprave šuma u našem gradu.

23. veljače navršilo se 255 godina od osnutka Uprave šuma karlovačkog Generalata. To se smatra utemeljenjem šumarstva na području Hrvatske, samim time je to veoma značajna obljetnica. No, tu nije kraj ovogodišnjim značajnim obljetnicama.  Ove se godine, naime,  navršava  i 100 godina od početka rada šumarije Karlovac- nadležne za državne šume, zatim 60 godina od osnutka šumskog gospodarstva, 30 godina djelovanja uprave šuma te 160 godina od rođenja Stjepana Frkića- poznatog karlovačkog šumara.

Mjesto postavljanja ploče u Zvijezdi nije slučajno. Naime tu je započela cijela priča karlovačkog šumarstva. Svoje prvo sjedište, karlovački šumari imali su pak na turnju, na mjestu gdje se danas nalazi muzej Domovinskog rata. Tada je šumama upravljao autrougarski časnik u činu majora Franconi. Sjedišta su se, kako su godine prolazile, mijenjala, pa su se tako šumari s Turnja selili na Rakovac, pa na Baniju i na kraju na Gazu,u ulicu Davora Tstenjaka gdje su i danas.

“Hrvatsko šumarstvo je od 1990. godine pa sve do današnjeg dana u sklopu europskog šumarstva uspjelo povećati svoju šumovitost za 17 posto. Samo su Talijani za nešto veći postotak u tom razdoblju uspjeli povećati svoju šumovitost, dok su sve druge države na našem kontinentu ispod Hrvatske”, istaknuo je Svetić.