KABA

Pepelnica umjetnika u Nacionalnom svetištu svetog Josipa

U Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu u srijedu, 26. veljače, održala se pepelnica umjetnika petu godinu za redom. Posebna gošća bila je Sanja Nikčević, teatrologinja i profesorica na Akademiji dramske umjetnosti u Osijeku. Osim nje, o vjeri i umjetnosti govorio je i pater Iko Mateljan prior dominikanskog samostana Kraljice svete Krunice u Zagrebu, a razgovor je moderirao monsinjor Antun Sente, rektor Svetišta.

Prof. dr. sc. Sanja Nikčević održala je predavanje o dramskoj i kazališnoj umjetnosti, te njihovom razvoju od samih početaka, koji sežu od antičkih vremena, preko srednjeg vijeka, renesanse, baroka, realizma pa sve do modernizma. Zašto je došlo do toga da se u zadnjih 70 godina u kazalište, ali i umjetnost općenito, uvukla tendencija šokiranja publike, prikazivanja samo ružnih događaja i nesretnih završetaka, pitanje je koje se pitala i prof. Nikčević. Dotaknula se i problema stvaranja kanona te izbacivanja određenih autora samo zato što nisu u skladu s vladajućim (sekularističkim) svjetonazorom. Umjetnost je preko dvije tisuće godina bila lijepa, sveta, dobra i istinita, a onda je odjednom došlo do zaokreta u negativnom smjeru, ističe autorica.

Profesorica je istaknula i kako kraj Drugog svjetskog rata trenutak kad dolazi do neobjašnjivog rascjepa, kad se sve ono s kršćanskim predznakom briše iz povijesti književnosti. Pater Iko Mateljan nadovezao se na prof. Nikčević ističući važnost Crkve u promoviranju one istinske, dobre, lijepe i svete umjetnosti. Tom je prigodom pohvalio Nacionalno svetište svetog Josipa koje na čelu s rektorom mons. Antunom Senteom, ml. aktivno radi na upoznavanju društva s umjetničkim djelima prožetim pravim smislom i vrijednošću.

Uslijedila je kratka diskusija gdje su predavači, između ostalog, predstavili opus i djelovanje svećenika i pisca Rajmunda Kuparea. Posjetitelji su imali priliku nabaviti novu knjigu Prebivao je među nama. Tri suvremena prikazanja o jednom davnom događaju koja sadrži tri Kupareova prikazanja.

Predavanju je prethodila pobožnost Svetom Josipu i misno slavlje koje je predvodio pater Iko Mateljan.