Dan žena – u Hrvatskoj u zakonu jednakost, u praksi ne – “stakleni strop” onemogućuje ženama napredovanje

198

ŠTRAJK RADNICA TVORNICE TEKSTILA

Osmog ožujka 1857. godine u New Yorku su u štrajk stupile radnice tvornice tekstila zahtijevajući bolje uvjete rada. Istog datuma, na istom mjestu, ali 51 godinu kasnije, ponovno je došlo do štrajka žena. Radnice su prvo zatvorene u tvornici iz koje nisu mogle izaći, a potom je izbio požar u kojem je živote izgubilo 129 žena. U sjećanje na taj događaj, godinu kasnije u New Yorku je prvi put obilježen Dan žena. Prosvjedi na 8. ožujka nastavili su se i sljedećih godina, od kojih je najpoznatiji bio 1908. kada je 15 tisuća žena marširalo kroz New York tražeći kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa. Dan žena međunarodnog karaktera utemeljen je 1910. u Kopenhagenu.

PO ZAKONU JEDNAKOPRAVNI, U PRAKSI NE

Žene u Hrvatskoj u prosjeku su 13 posto manje plaćene od muškaraca, imaju 21 posto nižu prosječnu mirovinu i još su u značajnoj mjeri podvrgnute rodno uvjetovanom, obiteljskom i seksualnom nasilju, upozorava pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić. Najturbulentnije područje nejednakosti žena i muškaraca u Hrvatskoj je tržište rada, kaže Ljubičić i upozorava na kontinuirano postajanje jaza u plaćama između muškaraca i žena. I dalje se suočavaju s efektom staklenog stropa, nemogućnost da postignu jednak tretman, prilike, položaj i jednaku plaću kao i muškarci na istom položaju ili s istim obrazovanjem u istoj tvrtki. Udio žena u upravljačkim strukturama vrlo je nizak i kreće se od 13 do 16 posto.

OTVORENJE IZLOŽBE “KARLOVAČKE HEROINE”

Izložba Karlovačke heroine fotografa Denisa Stošića bit će večeras u 18 i 30 sati otvorena u kazalištu Zorin dom. Ideja o fotografiranju uspješnih poduzetnica, umjetnica, sportašica i drugih Karlovčanki rodila se sasvim slučajno. Nakon godina surađivanja s firmama i udrugama u kojima su vlasnice bile uspješne žene Stošić je odlučio napraviti ovu osebujnu izložbu.