Karlovački pjesnik Tomislav Augustinčić osvojio nagradu “Goran za mlade pjesnike”

155

Od 47 pristiglih rukopisa, onaj Tomislava Augustinčića pod nazivom ‘Ipak Zora’ osvojio je nagradu ‘Goran za mlade pjesnike’. Odlučila je to komisija u kojoj su bili Miroslav Kirin, Branislav Oblučar i Martina Vidaić.

Augustinčiću će nagrada biti uručena na zatvaranju 57. Goranovog proljeća, 21. ožujka u Lukovdolu.

Na stranicama Studentskog kulturnog umjetničkog društva Ivan Goran Kovačić istaknut je komentar Branislava Oblučara: ” „Ovdje neće biti čuda, samo pozoran rad“ – ponovivši u dvjema pjesmama ovu tvrdnju, Tomislav Augustinčić u svojem pobjedničkom rukopisu Ipak, zora kao da upućuje na proces koji je doveo do teksta koji čitamo. Doista, jedna od ključnih osobina ovoga rukopisa i jest metodičnost koja je evidentno rezultat promišljenog pjesničkog rada, ali i istančanog senzibiliteta. Vidljivo je to i na razini kompozicije knjige i na razini lirskoga stila odnosno teme. Augustinčić je rukopisu pristupio kao cjelini čiji je kontinuitet naglašen izostavljanjem naslova pojedinačnih pjesama koje se katkad izravno dovezuju jedne na druge, djelujući poput ulomaka i varijacija jednoga tematskoga polja. I ovaj pjesnik tako daje svoj prilog tendenciji koja je česta naročito u mlađoj poeziji: ustrojiti knjigu kao koncept, a ne kao zbirku manje-više autonomnih pjesama. Augustinčićev je koncept pritom i stilski i tematski intrigantan, pa i misaono ambiciozan – čita se gotovo kao daleki odjek ili suvremena transformacija danas nam dalekog „pojmovnog pjesništva“ 1960-ih, i to prije svega u smislu ozbiljnosti pristupa, zahtjeva za intelektualnom strogošću poezije te gradnjom elastičnih sprega između konkretnog motiva i apstraktnih refleksija.”

Tomislav Augustinčić je dvadesetosmogodišnji Karlovčanin koji je diplomirao etnologiju i kulturnu antropologiju. Piše književnu kritiku za portal Booksa.hr, portal PLAN.et magazin te elektronički časopis Enklava. Vodio je seriju tribinu Krnja književnost u sklopu programa Književni budoar u klubu Booksa u Zagrebu, te seriju književnih događanja u Karlovcu, poput karlovačkog izdanja međunarodnog no-budget festivala 50 poems for snow. Poeziju je objavljivao na internetskim portalima i čitao u sklopu festivala i drugih festivalskih događanja.

Uz ovu nagradu, komisija je odlučila pohvaliti rukopise ‘Špekec’ Patrika Gregureca i ‘Kraćenje razlomaka’ Marije Skočibušić.