zv ljeto 2

KoHOM: Liječnici oboljeli od koronavirusa izvrgnuti linču- poštujte ih i nemojte širiti dezinformacije!

Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) u petak je apelirala na medije i ukupnu javnost da poštuju privatnost i ljudsko dostojanstvo svih oboljelih od koronavirusa, pa tako i oboljelih liječnika koji su, upozoravaju, zbog nepotpunih i netočnih informacija izvrgnuti svojevrsnom linču, prenosi HINA.

“Svjedoci smo svojevrsnog linča, kao i objave nepotpunih ili netočnih informacija vezanih uz oboljele liječnike što kod pacijenata izaziva paniku, nelagodu i strah”, priopćili su iz KoHOM-a. Upozoravaju na slučaj liječnice obiteljske medicine iz Sesveta koju se, ističu, otvoreno na društvenim mrežama proziva da je zaražena te se stvara panika, a njeni se pacijenti pozivaju da se hitno jave epidemiologu. Napominju da je ta liječnica pri samoj sumnji na mogućnost zaraze, sukladno pravilima struke, obavijestila nadležne službe. Sada se, kažu, nalazi u karanteni, ordinacija je zatvorena i dezinficirana, a svi kontakti su obrađeni po pravilima i nalaze se u samoizolaciji.

Iz KoHOM-a poručuju da su liječnici i drugo medicinsko osoblje kod kojih je potvrđena zaraza koronavirusom, ili su pod sumnjom da bi mogli oboljeti, pod potpunim nadzorom epidemiologa, poštuju sve upute, a njihovi radni prostori su dezinficirani. Stoga apeliraju na javnost i pacijente da po društvenim mrežama ne objavljuju neprovjerene informacije, već imaju povjerenja u svoje liječnike i drugo medicinsko osoblje koje ulaže maksimalne napore da se suzbije epidemija koronavirusa u Hrvatskoj. Pacijente i javnost pozivaju da se striktno pridržavaju preporuka Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu i preporuka Ministarstva zdravstva, stoji u objavi HINA-e.