Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je upute za ugostitelje kojima je dopušten rad uz pridržavanje protuepidemijskih mjera i strogih mjera socijalnog distanciranja.

HZJZ navodi kako dopušta obavljanje rada ugostiteljskim objektima iz skupine: Restorani, Barovi (kavanama, pivnicama, buffetima, krčmama i kletima) i catering objektima uz pridržavanje svih protuepidemioloških mjera i strogih mjera socijalnog distanciranja. Zabranjeno je usluživanje jela, pića i napitaka u samom objektu, a naručitelj preuzima kupljeno na vratima, prozoru ili neposredno ispred vrata objekta. Potrebno je osigurati pridržavanje najviših higijenskih standarda te držanja razmaka ograničenog broja kupaca kako bi se smanjio fizički kontakt i održao propisani razmak od dva metra između kupaca i prodavača. Preporučuje se i zaštita od pleksiglasa ili drugog dezinficijensima perivog materijala kako bi bili ispunjeni svi uvjeti i sigurnosne mjere za zaštitu kupaca i prodavača. Ako je moguće, preporučuje se plaćanje beskontaktnim karticama. Za postupak plaćanja gotovinom preporučuje se da kupac najprije stavi novac na pult i potom uzme izvraćeni ostatak, a nakon svakog kupca se pult dezinficira.

Proizvod (napitak, obrok i sl.) treba naručiti i platiti na mjestu koje je odvojeno od mjesta izdavanja/preuzimanja narudžbe (odnosno da jedna osoba preuzima narudžbu i naplaćuje, a druga izdaje naručeno), ukoliko to nije moguće organizirati, prodavač mora obavezno dezinficirati ruke između naplate i izdavanja narudžbe te dezinficirati površinu/pult na kojem se vrši naplata i izdavanje narudžbe između te dvije aktivnosti.

Potrebno je osigurati da se ne stvaraju gužve, te da se jasne upute o tome stave na sve ulaze vidljiva mjesta, a ako je moguće preporučuje se osigurati protočnost kupaca tako da su odvojeni ulaz/prilaz od izlaza/odlaska. Na vidljivim mjestima istaknuti upute i preporuke za pridržavanje općih pravila o higijeni te strogoj mjeri fizičke udaljenosti.

Ako je organiziran drive-in sistem zabranjen je izlazak iz automobila i mora se poštivati više ostalih navedenih mjera (3, 7 i 10), navode u HZJZ-u.