Smanjenje plaća u Gradskoj upravi – oni koji zarađuju do pet tisuća plaće se ne diraju, oni koji imaju više od deset plaće manje za 10 posto

 

Grad Karlovac je s predstavnicima sindikata postignuo dogovor koji obuhvaća selektivno smanjenje plaća po kojem se zaposlenicima s najnižim primanjima plaće neće smanjivati, a maksimalno smanjenje od 10  posto imaju gradonačelnik, zamjenici gradonačelnika, pročelnici, direktori gradskih tvrtki i ravnatelji ustanova. Sporazumi sa sindikatima potpisani su na rok od šest mjeseci, a ponovni pregovori započeli bi već u kolovozu i rujnu 2020. te bi se ovisno o ekonomskoj i financijskoj situaciji definirao povratak na dosadašnju razinu plaća.

Gradonačelnik Damir Mandić istaknuo je kako zaposlenici koji imaju plaću do pet tisuća kuna ona se neće smanjivati, a oni koji imaju više od deset tisuća kuna, plaća će se umanjiti za 10 posto.

Sukladno Kolektivnom ugovoru za zaposlene u upravnim tijelima Grada Karlovca isplatit će se dar u naravi povodom blagdana Uskrsa, iako se ranije razmatralo da to bude jedna od mjera s ciljem uštede.
Jednako tako regres se neće isplatiti, a o božićnici će se pregovarati nakon 1. kolovoza 2020. Ostala materijalna prava ostaju nepromijenjena.

Ukupna ušteda na razini od šest mjeseci u cijelom sustavu iznosi oko 3,5 mil. kuna što pozitivno utječe na stabilnost Proračuna, uzevši u obzir da je Grad Karlovac do sada donio niz mjera za pomoć gospodarstvu i građanima, s u svrhu solidarnosti s naglaskom na borbu za svako radno mjesto u vrijeme ove epidemije.