Ozon kao dezinfekcijsko sredstvo

Župan Ivo Žinić je, uz bliske suradnike, u Lječilištu Topusko predstavio projekt korištenja ozona u dezinfekcijske svrhe. Riječ je o pilot projektu Sisačko-moslavačke županije kojim bi se omogućila kvalitetna dezinfekcija prostora, namještaja, opreme i materijala u javnim ustanovama, bolnicama, domovima zdravlja, školama ali i domovima za starije i nemoćne. Istaknuto je kako ozon kao plin koji uništava sve bakterije i viruse, pod određenim uvjetima dezinficira prostor, opremu i sve ostale stvari puno kvalitetnije i manje štetno nego postojeća kemijska i dezinfekcijska sredstva.

 

Pandemija uzrokovana korona virusom promijenila je našu svakodnevicu, ugrozila živote mnogih te unijela velik strah među ljude. Sisačko moslavačka županija odlučila je zaštititi svoje građane i protiv virusa se boriti na jedan novi, inovativni način- korištenjem ozona u dezinfekcijske svrhe.

Opća bolnica dr. Ivo Pedišić Sisak među prvima se odlučila uključiti u novi projekt. Prije nekoliko dana počeli su koristiti ozon za dezinfekciju, a brisevi koje su napravili prije i poslije dali su odlične rezultate. Da se priča realizira u pravo vrijeme potvrdio je i profesor Aleksandar Džakula s Medicinskog fakulteta.

Pilot projekt dezinfekcije ozonom vrijedan je nešto manje od tri milijuna eura, priprema ga županijska Razvojna agencija SI-MO-RA, a cilj ga je aplicirati na EU fondove. Inovativan način dezinfekcije dobrodošao je i u Lječilište Topusko.

Zdravko Medved, direktor je tvrtke Mozon koja se od 2013. bavi tehnologijom ozona. On je istaknuo kako ozon razgrađuje kemikalije do osnovnih, u prirodi normalno prisutnih čestica te da je danas u širokoj upotrebi u industriji za dezinfekciju zraka i vode.

Nakon predstavljanja projekta, župan Žinić je sa suradnicima obišao jednu sobu u Lječilištu te blatne kupke u kojima se već obavlja dezinfekcija ozonom. Na kraju je iskoristio priliku kako bi svim medicinskim sestrama i tehničarima u Lječilištu Topusko čestitao Međunarodni dan sestrinstva.