Obilježavanje Međunarodnog dana muzeja u Gradskom muzeju Karlovac

Gradski muzej Karlovac i ove godine obilježava Međunarodni dan muzeja, koji će se na temu „Muzeji za jednakost: različitost i uključivost“ održati u ponedjeljak, 18. svibnja.

Kustosi Gradskog muzeja Karlovac su povodom Međunarodnog dana muzeja pripremili različite video sadržaje koji će na sam dan obilježavanja biti dostupni putem službenog YouTube kanala, a svi zaposlenici su zajedničkim naporima osigurali potrebne uvjete kako bi se građanima i u ovim zahtjevnim okolnostima omogućio besplatan ulaz na lokacije. Prilikom razgledavanja posebno molimo posjetitelje za razumijevanje i pridržavanje svih mjera sigurnosti o kojima će dobiti upute na ulasku u objekte,poručuju iz Gradskog muzeja Karlovac.

Posjetitelji će moći besplatno razgledati stalni postav Gradskog muzeja  i gostujuću edukativnu izložbu Arheološkog muzeja Istre – Prapovijest u rukama, stalnu izložbu Muzeja Domovinskog rata na Turnju i izložbu Mladi karlovački umjetnici – Bojan Kiski i Alen Sirbubalo u Galeriji „Vjekoslav Karas“. Ulazak na četvrtu lokaciju Gradskog muzeja Karlovac, branič kulu Starog grada Dubovca, trenutno nije moguć zbog sanacije ograde oko vidikovca.

Radno vrijeme Gradskog muzeja Karlovac i Galerije „Vjekoslav Karas“ će u ponedjeljak, 18. svibnja biti od 8 do 16 sati, a Muzeja Domovinskog rata na Turnju od 10 do 18 sati. Stanka za dezinfekciju prostora Gradskog muzeja Karlovac i Galerije je predviđena od 12 do 13 sati, a u Muzeju Domovinskog rata na Turnju od 13 do 14 sati.

U nastavku se nalaze kratki opisi video sadržaja koji će se u ponedjeljak, 18. svibnja moći popratiti na You Tube kanalu Gradskog muzeja Karlovac:

Naslov: Muzej Domovinskog rata Karlovac – Turanj za različitost i uključivost
Opis: Kustosice u ovom prilogu predstavljaju Muzej Domovinskog rata Karlovac – Turanj kao mjesto na kojem je posebna pažnja posvećena uključivosti osoba s invaliditetom i šalju čestitke povodom Međunarodnog dana muzeja. U videu je predstavljen Muzej Domovinskog rata Karlovac – Turanj kao mjesto na kojem je posebna pažnja posvećana uključivosti osoba s invaliditetom. U formi dijaloga dviju kustosica predstavljene su usluge Muzeja pripremljene za osobe s invaliditetom. Istaknuto je se da je nesebično darivanje i solidarnost hrvatskih branitelja tijekom Domovinskog rata u samoj srži uključivog koncipiranja Muzeja te je predstavljen ciklus crteža Portreti hrvatskih branitelja Daniela Butale.
Autori priloga: Ružica Stjepanović, viša kustosica Odjela suvremene povijesti od stvaranja RH i Antonija Škrtić, viša kustosica Galerijskog odjela

Naslov: Šetnja kroz prapovijest
Opis: Poslušajte video prezentaciju kustosice Arheološkog odjela o postavu inkluzivne izložbe Prapovijest u rukama. U video prezentaciji su predstavljena razdoblja od paleolitika do željeznog doba, način na koji su ljudi živjeli, kojim su se djelatnostima bavili, u što su vjerovali i kako su učili. Svako razdoblje razlikuje se od prethodnog te svjedoči o razvoju i usavršavanju novih znanja i načina života. Ali usprkos velikim razlikama između prvih ljudskih zajednica i današnjeg društva vidjet ćemo da nas mnogo toga i povezuje. Prapovijest u rukama je gostujuća izložba Arheološkog muzeja Istre.
Autor priloga: Iva Alibašić, kustosica Arheološkog odjela

Naslov: Prezentacija Karte baštine Karlovačke županije
Opis: Krajem 2019. godine izdali smo Kartu baštine Karlovačke županije. Kustosi Gradskog muzeja Karlovac u ovoj video prezentaciji prikazuju kartu kao medij putem kojeg je jasno, sažeto i inovativno prezentirana arheološka baština Karlovačke županije, a koja je ujedno i nedjeljivi dio europskog kulturnog nasljeđa.
Autori priloga: Igor Čulig, kustos Kulturno-povijesnog odjela i Matea Galetić, kustosica Arheološkog odjela