12. plovidba niz rijeku Kupu

Esperantsko društvo Sisak organizira 12. plovidbu niz rijeku Kupu od 1. do 5. kolovoza. Tradicionalno su krenuli iz Karlovca na Strugi, na put koji traje pet dana. Ukupna dionica od 135 kilometara podijeljena je na pet manjih. Prva je od Karlovca do Šišljavića, druga od Šišljavića do Pokupskog, treća od Pokupskog do Letovanića, četvrta od Letovanića do Petrinje i peta od Petrinje do Siska. Povod ovoj neuobičajenoj i divljenja vrijednoj avanturi je :podsjećanje na “Žitni put”, promoviranje esperanta, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja.

Inače, Esperantsko društvo Sisak osnovano je davne 1978.godine, uskoro slave veliki 42.rođendan, a trenutno broje petnaestak aktivnih članova.

Podsjetimo, Esperantsko društvo Sisak posljednjih nekoliko godina uspješno surađuje s karlovačkom Gradskom knjižnicom. U okviru đačkih ljetnih dana održavane su čak i radionice esperanta kojie su bile poprilično posjećene i zanimljive mladima. To je usotalom cilj i želja članova društva- da se uključi što više mladih kako bi ovi stariji, iskusniji članovi mogli u zasluženu penziju.