Pred nama je početak nove školske godine, no ova se po mnogočemu razlikuje od prijašnjih. Razlog je poznat svima- nepovoljna i neizvjesna epidemiološka situacija koja stvara probleme već punih šest mjeseci. Odlučeno je da sve škole na području grada Karlovca koriste tzv. Model A, propisan od strane ministarstva. Što to konkretno znači?

Model A jedan je od tri modela koje škole u Hrvatskoj mogu koristiti, a omogućuje djeci da nastavu prate normalno u školskim klupama. Škole se mogu odlučiti i za mješoviti, takozvani B model, ‘cijepanja’ razrednog odjela na dvije skupine. To znači da  jedna skupina učenika nastavu prati u školi, a druga kod kuće online (na daljinu). Te dvije grupe  bi se trebale izmjenjivati prema modelu turnusa u trajanju od jednog tjedna ili režimu 3+2/2+3 dana.

C model je prebacivanje nastave potpuno u online sustav.

 

Nadalje, sve škole na području grada Karlovca, pa i one koje su dosad radile u jednoj smjeni- prelaze u dvosmjenski rad. Samo OŠ Skakavac i Rečica, koje imaju manji broj učenika i odgovarjauće prostorne kapacitete- ostaju u jutarnjoj smjeni.

Kad je riječ o produženim boravcima, odlučeno je da se organiziraju samo za učenike prvih i drugih razreda. S obzirom na mješovite grupe, u jednom prostoru bit će najviše dva razredna odjela i  učenici će jedan od drugoga biti odvojeni prozirnim pregradama, istaknula je pročelnica  Draženka Sila Ljubenko. Kako će to u praksi izgledati, tek treba vidjeti.

Naravno, to nije jedini problem. Zanimalo nas je, kako će recimo, jedna od većih škola u gradu, Grabrik, riješiti problem tjelesnog i zajedničkog objedovanja?

Ravnateljica Željka Škot našla je rješenje za to. Tjelesni bi se trebao odvijati (sve dok vremenske prilike to dopuštaju) vani, a djeca će većinom objedovati u svojim razredima. Izuzetak će biti samo 4 razreda koja će jesti u blagovaonici.

U posljednje vrijeme puno se pričalo i o izvođenje nastave vjeronauka. Postavlja se pitanje što će biti s učenicima koji ne idu na vjeronauk? Gdje će i s kim provoditi tih 45 ili 90 minuta?

U planu je, prema onome što smo doznali, organizirati blok satove svakog predmeta, pa tako i vjeronauka. Većinom će vjeronauk biti u rasporedu prva dva sata, a tamo gdje ne bude- učenici će imati organiziran boravak u jednoj od prostorija u školi gdje će biti pod nadzorom učiteljice zazredne nastave, predmetnog nastavnika ili nekog drugog djelatnika.

Grad Karlovac osigurao je za početak nove školske godine zaštitne maskice za sve osnovnoškolce, srendjoškolce i zaposlenike škola na području grada, a svoju zaštitu dobit će i djelatnici u vrtićima. Učenike će u ponedjeljak na klupama dočekati i mali raspored sati te gel za dezinfekciju ruku.