Tribina Korana kao NATURA izazov

U Knjižnici za mlade održana je javna tribina na temu ekološke mreže NATURA 2000 u Karlovačkoj županiji. Aktivnost je to Javne ustanove NATURA VIVA za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području županije u okviru projekta „Susret s rijekom“, koji je financiran iz sredstava Europske unije.

Projekt se provodi na tri lokacije, a to su Karlovac, Ozalj i Ogulin. Vrijedan je više od 9 milijuna kuna. Pročelnica Upravnog odjela za graditeljstvo i okoliš, Marina Jarnjević, ovom je prilikom naglasila kako je edukacija javnosti između ostalog ključan segment u prepoznavanju važnosti NATURA područja, te kako je cilj ovog projekta doprinijeti održivom korištenju prirodnih resursa i očuvanju biološke ravnoteže zaštićenih područja uz rijeke naše županije.

Ravnateljica Javne ustanove NATURA VIVA Darka Spudić osvrnula se na sva zaštićena područja naše županije, te podsjetila na zajedničku odgovornost svih sektora u zaštiti i upravljanju te gospodarenju NATURA 2000 područjima. Značajna su to područja i u kontekstu razvoja eko turizma, poljoprivrede i svih ostalih djelatnosti uz pridržavanje zakonskih procedura i kvalitetnih mjera zaštite.

Tribinu su vodile djelatnice stručne službe Javne ustanove NATURA VIVA, Martina Petrak i Martina Pavlović Sušilović. Sudionici , predstavnici različitih sektora te zainteresirana javnost imali su prilike naučiti nešto novo o ciljanim vrstama i staništima s naglaskom na rijeku Koranu, koja je i bila tema ove tribine.

Po završetku prezentacije razvila se je konstruktivna rasprava te razmjena iskustava drugih sektora po pitanju NATURE 2000, a spomenuti su i primjeri dobre prakse koji nam govore da je moguće očuvati, štititi i istovremeno koristiti područja koja su pod posebnom zaštitom.