Zaražene tri korisnice karlovačkog Doma za starije i nemoćne ‘Sv. Antun’

Koronavirusom su zaražene tri korisnice stacionarnog dijela Doma za starije i nemoćne “Sv. Antun” u Karlovcu, u kojemu vjeruju da su brzom i kvalitetnom reakcijom uspjeli zaustaviti širenje virusa.

Zaraza je kod tri korisnice utvrđena tijekom uobičajenog svakodnevnog mjerenja tjelesne temperature, a sve tri zasad imaju blage simptome bolesti, blago povišenu temperaturu i grlobolju.

Ravnateljica Doma Štefica Ljubić Mlinac u utorak je izrazila nadu da su uspjeli zaustavili širenje bolesti, ali da sada “ostaje samo neizvjesnost iščekivanje”.

Naime, medicinske sestre u Domu su kod mjerenja temperature korisnicima stambenog i odjela pojačane njege, tzv. stacionaru, uočile simptome bolesti kod tri korisnice stacionarnog odjela koje su testirane i izolirane u zasebnu sobu.

Nakon što im je testom potvrđena zaraza covidom-19, jedna je jučer upućena u bolnicu, a ostale dvije bi trebale tijekom dana.

Na koronavirus danas će biti testirano svih 80 korisnika stacionara i 18 djelatnika te je sada velika neizvjesnost, rekla je Ljubić Mlinac te naglasila da su vrata stacionara zatvorena za sve osim osoblja pod punom infektivnom zaštitom.

Ostali korisnici, koji žive u sobama s kupaonicama, od sinoć također ne izlaze iz njih te im se hrana i druge potrepštine donose pred vrata.

Shodno preporuci županijskog Stožera civilne zaštite, od petka su zabranjene posjete Domu, a od jučer u podne, dakle par sati prije pojave zaraze, dogovoreno je da korisnici više neće moći izlaziti iz doma u uobičajene šetnje, a sada zbog svoje i sigurnosti drugih ne mogu ni napuštati svoje sobe.

U Hrvatskoj nova 372 slučaja zaraze, umrle tri osobe

Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas je ukupno 2774, a među njima su 424 pacijenta na bolničkom liječenju. Na respiratoru je 27 pacijenata.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 20.993 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 330 preminulo. Ukupno se oporavilo 17.889 osoba, od toga 307 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 15.912 osoba.

Do danas je ukupno testirano 366.235 osoba, od toga 5259 u posljednja 24 sata.

IZVOR: Hina