Međunarodni je dan bijelog štapa

Međunarodni dan bijelog štapa obilježava se u svijetu s ciljem podizanja svijesti građana o specifičnim potrebama slijepih i slabovidnih osoba, ali i obavezama zajednice prema njima.

Obilježava se svakog 15. listopada od 1964. godine, kad je Lyndon Johnson, tadašnji predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, taj dan proglasio Danom bijelog štapa. Osim što je prometni zaštitni znak slijepih u sve gušćem prometu, bijeli štap slijepima omogućuje samostalno kretanje na poznatom terenu. Da bi štap doista bio pomagalo, slijepa osoba mora proći tečaj poduke za samostalno kretanje, tijekom kojeg svladava osnove tehnike i vještine korištenja štapa, osnovna prometna pravila i konfiguraciju terena kojim će se samostalno kretati.

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije u svijetu više od dvije milijarde ljudi ima probleme s vidom. Oko 312 milijuna mlađih je od 19 godina.

Tri najveća problema slijepih osoba su trenutno, prema riječima predsjednika Udruge slijepih Karlovačke županije Denisa Velimirovića, nemogućnost zapošljavanja, inkluzivni dodatak te dodatak i dopune zakona o socijalnoj skrbi.

****Osobna invalidnina koju osobe s oštećenjem vida ostvaruju temeljem Zakona o socijalnoj skrbi ne smije ovisiti o dohodovnom i imovinskom cenzusu s obzirom da se navedeno pravo ostvaruje u svrhu podmirivanja povećanih troškova uzrokovanih invaliditetom. Naime, uvođenjem cenzusa gubi se svrha ovog prava osobito u dijelu izjednačavanja mogućnosti osoba s oštećenjem vida. Još uvijek postoje ograničenja koja onemogućuju ostvarenje navedenog prava ( cenzus vezano uz visinu ostvarene mirovine te je, na primjer, mnogim umirovljenicima s oštećenjem vida čija mirovina iznosi više od 2.350,00 kuna onemogućeno ostvarivanje prava na osobnu invalidninu.)

 

**** Predsjednik Vlade Andrej Plenković dao je obećanje da će Zakon o inkluzivnom dodatku biti donijet u 2020.godini, no to se nije dogodilo. Prema riječima ministra rada Josipa Aladrovića, donošenje tog zakona nije u planu ni u 2021.godini. Zašto? Navodno, zbog kompleksnosti situacije i financijske zahtjevnosti obzirom na trenutne fiskalne mogućnosti.

Riječ je o velikom problemu, jer Zakon o inkluzivnom dodatku jedini je koji bi regulirao prava svih osoba s invaliditetom na naknadu koja kompenzira povećane troškove života.