Novi uspjesi karlovačkih inovatora

Prije nekoliko dana završila je 18. međunarodna izložba inovacija ARCA 2020, a među nagrađenima i ovoga su puta  članovi Udruge inovatora Karlovačke županije.

Ove godine izloženo je pet inovacija od kojih su tri nagrađene.

Zlatnom medaljom ARCA nagrađeni su autori iz HS Produkta Marko Filipović, Igor Stojković i Zvonimir Fudurić, za inovaciju Ćelija za robotsko bojanje. Brončanom medaljom nagrađeno je Brojilo biciklističkog prometa, autora Matije Alanovića i Izidora Lesića iz tvrtke Sipa Elektronika, a u kategoriji mladih inovatora srebrnom medaljom ARCA nagrađen je rad Precizni mehanički škrip čiji su autori učenici Tehničke škole Karlovac pod mentorstvom Zdravka Stankovića. Mehanički škripac je vlastita konstrukcija izrađena u školskoj radionici, koristi se kao stezna naprava na klasičnim i CNC strojevima.

Ovogodišnja ARCA bila je prva fizički održana izložba inovacija ove godine u Europi, a usprkos posebnim uvjetima zbog pandemije koronavirusa, organizatori su uspjeli okupiti i predstaviti više od 180 inovacija i inovatora iz zemlje i svijeta.

Na izložbi su predstavljeni  i dobitnici natjecanja Inventions VS Corona kojeg je organizirala Međunarodna federacija udruženja izumitelja i izuma, a gdje su predstavljena određena rješenja u borbi protiv COVID-19 virusa.