Rak dojke – najčešća maligna bolest u ženskoj populaciji

Još kratko se nalazimo u Mjesecu borbe protiv raka dojke. U Hrvatskoj će svaka 10. žena oboljeti, a sve je veći broj žena mlađe dobi, mlađi i od 30 godina. Kako ne postoji način da to spriječimo, jedini je cilj otkriti je u početnoj fazi.

Rak dojke najčešća je maligna bolest u ženskoj populaciji, a najčešće se javlja u dobi iznad 50 godina iako oboljevaju i žene mlađe dobi kao i muškarci. Predispozicija za razvoj ove maligne bolesti veća je kod žena koje su imale prvu menstruaciju prije 12. godine, koje nisu rodile ili su rađale nakon 30. godine, koje su ušle u menopauzu nakon 55. godine, pretilost kao i genetska predispozicija. U Hrvatskoj, uz niz humanitarnih akcija, krajem 2006. godine započeo je Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke u kojem se žene u dobi od 50 do 69 godina jednom u dvije godine pozivaju na besplatnu mamografiju.

Karlovačka županija bilježi trenutno najveći broj žena oboljelih od raka dojki, što je zabrinjavajuć podatak.

S obzirom na to da pojavu bolesti ne možemo spriječiti, od krucijalne važnosti je na vrijeme dijagnosticirati, kako bi šansa za preživljavanjem i oporavkom bila što veća. Oko 90 posto slučajeva bolesti koji se na vrijeme otkriju, imaju sretan ishod.

Nakon uspješne operacije, uspješnog liječenja, najčešće na red dolazi rekonstrukcija dojki. Sastavni je to dio suvremenog liječenja karcinoma dojke. Ona ne utječe na tijek bolesti, ne ometa provođenje naknadnog onkološkog liječenja i ne povećava učestalost pojave recidiva karcinoma. Nasuprot tomu ima izrazito povoljni psihološki učinak na bolesnicu.

S obzirom na to kada se obavlja kirurški zahvat, razlikujemo primarnu rekonstrukciju (koja se provodi u istom kirurškom postupku nakon odstranjenja dojke) te sekundarnu rekonstrukciju koja se provodi nešto kasnije.