Zimska služba Zagrebačke županija spremna za zimske uvjete na cestama

Zimska služba Zagrebačke županije spremna je za provođenje programa radova održavanja županijskih i lokalnih cesta na području Zagrebačke županije, za što je osigurano 14,2 milijuna kuna.

ŽUC Zagrebačke županije organizira provođenje zimske službe na 1.230 km županijskih i lokalnih cesta na području Zagrebačke županije u razdoblju od 15. studenoga ove godine do 15. travnja 2021. za što je osigurano 29 vozila s ralicama i posipačima, jedna freza za snijeg te 5.000 tona soli i 5.000 metara kubičnih sipine.

Radove zimskog održavanja izvode Županijske ceste Zagrebačke županije d.o.o. i to putem stožera zimske službe kroz sedam mjesta pripravnosti – Zaprešić, Samobor, Velika Gorica, Goričica, Jastrebarsko, Vrbovec i Ivanić Gra. Na području Zagrebačke županije nalazi se i 430 km državnih cesta za čiju su prohodnost nadležne Hrvatske ceste, a za njihovo održavanje osigurano je 5.700 tona soli te 2.030 metara kubičnih sipine.

Ceste III. razine prednosti su uglavnom županijske ceste te lokalne ceste većeg prometno-ekonomskog značaja s autobusnim linijama, prilazi željezničkim postajama i važnijim industrijskim i turističkim centrima na kojima se prohodnost osigurava od  pet do 20 sati, s mogućnošću zastoja do dva sata između 20 i pet sati kod prosječnog sniježenja, te osiguranje jednog prometnog traka s mogućnošću zastoja od dva sata između 20 i pet sati kod iznadprosječnog sniježenja.

Ceste IV. razine prednosti su neke županijske ceste manjeg prometno-ekonomskog značenja kao i sve lokalne ceste koje nisu u III. razini prednosti, a njihova se prohodnost mora osigurati od sedam do 20 sati te su kod prosječnog sniježenja mogući kraći zastoji, a kod iznadprosječnog sniježenja mogući su zastoji do jednog radnog dana.