KABA

Gradonačelnik Mandić posjetio OPG Belavić: Posebno veseli kad se vide konkretni rezultati potpora koje Grad dodjeljuje

Grad Karlovac i ove godine dodjeljuje potpore poljoprivrednim gospodarstvima za primarnu poljoprivrednu proizvodnju.
Jedan od poljoprivrednika koji godinama koristi gradske potpore je Tomislav Belavić. Ovaj mladi čovjek je 2018. godine od roditelja preuzeo poljoprivredno gospodarstvo. Njegov OPG se bavi uzgojem raznog povrća, pretežno u zatvorenom prostoru (1.000 m2 plastenika) i na otvorenom (3.800 m2 oranica), a proizvode plasiraju na tržnici i na kućnom pragu.

Kako radi i s kojim se izazovima susreće danas je upoznao gradonačelnika Damira Mandića i pročelnicu Danielu Peris.

“Nositelj OPG-a sam tri godine, a već 30 godina se bavimo proizvodnjom povrća. Kod nas se može naći sezonsko povrće i to prije svega salata, mladi luk, rikola, rotkvica. Kroz ljeto paprika, rajčica, krastavci, patlidžani i sve ostalo što se može vani uzgojiti. Osim toga, u proljeće je aktualna proizvodnja presadnica za sadnju. Potpore koje smo koristili usmjerili smo na modernizaciju proizvodnje”, ističe Belavić i dodaje kako njihove proizvode možemo pronaći na karlovačkoj tržnici, a prodaju i na kućnom pragu. U posljednje vrijeme vrše i dostavu. Uključeni su u e-tržnicu grada Karlovca, pa njihovu ponudu i kontakte svi zainteresirani mogu pronaći i na taj način.

Gradonačelnik Damir Mandić je zadovoljan viđenim.

“Posebno veseli kad se vide konkretni rezultati potpora koje Grad dodjeljuje. Tomislav kao agronom sa svojim znanjem i uz obiteljsku podršku radi odličan posao. Zadovoljstvo ga je slušati, jer smo dobili kvalitetne informacije kako možemo potpore učiniti još efikasnijima i kako još više pomoći svim poljoprivrednim proizvođačima”, naglasio je gradonačelnik Mandić.

Javni poziv za dodjelu potpora poljoprivrednicima otvoren je do 30. studenog.

Planiran je iznos od 1,274 milijuna kuna za poljoprivredna gospodarstva za primarnu proizvodnju. Do početka studenog Grad je dobio 207 zahtjeva, prihvaćeno je 195, te je odobreno 1,169 milijuna kuna. Ovaj program potpora Grad provodi već dvadesetak godina i većina poljoprivrednika upoznata je s vrstama potpora, što je vidljivo i po broju zahtjeva koje Grad svake godine zaprima.

Potpore se mogu dobiti kroz deset mjera, a najveći je interes za nabavku nove mehanizacije, strojeva i opreme. Po broju zahtjeva slijedila je mjera za pomoć stočarskoj proizvodnji. Za poticanje pčelarske proizvodnje odobreno je 39 zahtjeva, za biljnu je proizvodnju odobren 31 zahtjev, za izradu dokumentacije za ekološki nadzor odobreno je 13 zahtjeva, a sedam je poljoprivrednika dobilo potporu za osiguranje poljoprivredne proizvodnje. Za edukaciju poljoprivrednika ove godine nije bilo interesa. Grad je odobrio po tri zahtjeva za analizu tla ili hrane, te poljoprivredne radove na gospodarstvu, a jedan je poljoprivrednik dobio financijsku potporu kako bi pokrenuo svoj OPG.

Zanimljiv je bio i natječaj za potpore poljoprivrednim gospodarstvima za ruralni razvoj. Grad je odobrio sve pristigle zahtjeve, među kojima je i 7 mladih poljoprivrednika. Najveći je interes bio za prodaju poljoprivrednih proizvoda, za promidžbene je aktivnosti stiglo devet zahtjeva, za diversifikaciju djelatnosti na imanjima podržana su četiri zahtjeva, dok su dva poljoprivrednika dobila potporu za analizu svojih prerađenih proizvoda.

Poljoprivrednici, posebice mladi poljoprivrednici, su iskazali interes za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH na području Grada Karlovca, za što je javni natječaj bio otvoren do 9. studenog, a početkom slijedeće godine izaći će i javni poziv za prodaju poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH.