Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, odlukom Ujedninjenih naroda od 17. prosinca 1999. godine, obilježava se u znak sjećanja na dan kada je 25. studenog 1960. godine sestre Patriu, Minervu i Mariu Teresu Mirabal u Dominikanskoj republici brutalno dao ubiti diktator Rafael Trujillo. Glavna poruka obilježavanja ovog dana je važnost prepoznavanja i prijavljivanja nasilja kao krajnje neprihvatljivog oblika društvenog ponašanja kojim se krše temeljna ljudska prava i slobode te razumijevanje nasilja oblikom diskriminacije žena.

Međunarodnu kampanju 16 dana aktivizma i Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama Ženska grupa Karlovac „Korak obilježava svake godine. Smatraju da je iznimno važno zaustaviti ignoriranje i umanjivanje nasilja nad ženama, a posebice tretiranje nasilja kao privatnog problema žena žrtava nasilja.

Posljednjih nekoliko mjeseci, zapravo otkad je koronavirus ušao u naše živote, prijave nasilja postale su velik problem. Naime, puno žena je za vrijeme lockdowna bilo zatvoreno u kućama s nasilnicima i nisu imale priliku ni mogućnosti tražiti pomoć. One pak koje uspiju stupiti u kontakt s institucijama, brzo se povuku jer ne vjeruju da će im biti pružena pomoć, naglašava predsjednica Koraka Mirjana Duduković. Smatra također da cijeli proces predugo traje.

Pandemija koronavirusa dovela je i do porasta nasilja nad ženama na radnom mjestu, kažu u Savezu samostalnih sindikata Hrvatske. Napadima i nasilju najizloženiji su radnici koji rade u skrbi, prijevozu, trgovinama, na poslovima čišćenja, od kojih većinu čine žene. Velik dio zlostavljanja na radnom mjestu preselio se online. Tehnike nadzora koje koriste poslodavci kako bi pratili rad svojih zaposlenika koji rade od kuće dale su zlostavljačima nove alate kojima mogu prijetiti, zastrašivati i zlostavljati. Također, udar pandemije na osobni dohodak mnoge je žene učinio ranjivima i žrtvama ekonomskog ucjenjivanja i zlostavljanja.