KABA

Ravnateljica Mihalić Mikuljan o proboju virusa u dugorešku bolnicu – “uzalud je tražiti krivca obzirom na sada izrazitu lokalnu transmisiju virusa”

S obzirom na proboj koronavirusa u dugorešku Specijalnu bolnicu za produženo liječenje zbog kojeg je cijeli Odjel neurologije, pozitivan na COVID 19, prebačen u Opću bolnicu Ogulin o svemu se oglasila ravnateljica bolnice Višnja Mihalić Mikuljan. Njezino priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Specijalna bolnica za produženo liječenje Duga Resa od 04.12.2020. godine postala je Covid pozitivna bolnica. Dana 28.11.2020 godine na Odjelu neurologije dokazali smo smo prve pozitivne bolesnike na SARS CoV-2 virus, a kako se radi o vrlo vulnerabilnim bolesnicima; usprkos pridržavanju svih mjera i protokola došlo je do širenja virusa na ostale bolesnike Odjela neurologije. Pokušali smo bolnicu održati ”zelenom” po preporuci stožera Karlovačke županije, ali je ipak došlo do proboja i na druge Odjele bolnice pa sam odlučila da od srijede 02.12.2020. godine zatvorim rad u polikliničkim ambulantama, ali Služba radiologije i laboratorija je ostala raditi strogo poštivajući sve epidemiološke mjere. O aktivnostima u bolnici je redovito obavještavan stožer Karlovačke županije i lokalni mediji kako bi naručeni pacijenti bili upoznati s aktualnom situacijom.
Zbog većeg broja pozitivnih bolesnika na drugim odjelima i nemogućnosti premještaja u OB Ogulin odlučeno je da pozitivni bolesnici ostanu u našoj bolnici, a eventualno primamo asimptomatske bolesnike i one s blagim oblikom bolesti iz akutnih bolnica naše županije prema našim mogućnostima. Svi bolesnici su pod skrbi internista, neurologa i po potrebi infektologa iz OB Karlovac i primaju preporučenu terapiju. Aktualno je 29 bolesnika s COVID-19 u našoj bolnici koji su asimptomatski i/ili blagog oblika bolesti, 14 bolesnika je u samoizolaciji (većina ponovno premještena iz OB Ogulin i još uvijek pozitivna), a 22 bolesnika je negativno na virus SARS CoV-2. Poteškoća je i nedostatak zdravstvenih i nezdravstvenih djelatnika jer su pozitivni na virus SARS CoV-2 ili su u samoizolaciji; na današnji dan 31 djelatnik bolnice je pozitivan i 3 djelatnika su u samoizolaciji.
Postoji jako dobra suradnja s OB Karlovac koja nam aktualno pruža usluge pranja bolničke posteljine i rublja obzirom na manjak djelatnika. Dovoljan je broj zaštitne opreme koju redovito dobivam u suradnji sa stožerom Karlovačke županije. U bolnici se rade i brzi antigenski testovi uz napomenu kako smo prve testove kupili VLASTITIM sredstvima.
Na pitanje o krivnji za proboj virusa je nemoguće odgovoriti i uzalud je tražiti krivca obzirom na sada izrazitu lokalnu transmisiju virusa. Svi zdravstveni i nezdravstveni djelatnici nakon odlaska s radnog mjesta, unatoč tome što su odgovorni, moraju živjeti u svojoj sredini. Nekoliko je djelatnika bilo u samoizolaciji zbog vlastite djece koja su u vrtićima i školama.
Bolesnici koji su primljeni u našu bolnicu su imali negativni test na SARS CoV-2 virus ne stariji od 48 sati, ali ni to nije 100%-tna sigurnost. Napominjem kako kako smo i primali bolesnike iz bolnica grada Zagreba (KB Dubrava, KBC Zagreb i KBC Sestre Milosrdnice) i KBC Rijeka.
Osoblje Specijalne bolnice za produženo liječenje Duga Resa je unatoč teškim uvjetima rada, jer se radi o nepokretnim bolesnicima u potpunosti ovisnim o tuđoj pomoći, izrazito požrtvovno i stavljaju svoje i zdravlje svojih obitelji u opasnost, zato im se zahvaljujem.”

Ravnateljica bolnice:
Višnja Mihalić Mikuljan. dr.med.
internist i gastroenterolog