Pokraden 75-godišnjak u Tounju – kradljivci rekli da mu moraju dezinficirati kuću

Jučer su u kuću 75-godišnjaka na području Tounja došle dvije nepoznate osobe te pod izgovorom da su došli dezinficirati kuću, iskoristili nepažnju vlasnika i ukrale mu novac. Policija provodi kriminalističko istraživanje.

-Građani budite oprezni, ne provode se dezinfekcije privatnih prostora te upozoravamo na novi vid prijevara i krađa. O svim saznanjima o ovakvim događajima obavijestite policiju pozivom na broj 192, poručuju iz PU karlovačke.Dodaju kako se počinitelji, bilo muške ili ženske osobe, najčešće predstavljaju kao službene osobe, dostavljači pošiljaka, inkasatori, pripadnici vjerskih zajednica, medicinsko osoblje ili kao prodavači određenih proizvoda. Nakon što uđu u stan ili obiteljski kuću, iskorištavaju povjerenje građana i dovode ih u zabludu ili jednostavno iskorištavaju nepažnju građana i otuđuju predmete veće vrijednosti.

Iz policije poručuju građanima da kod nenajavljenih posjeta ne otvaraju vrata dok ne provjere tko je posjetitelj i što želi. Za djelatnike raznih tvrtki građani trebaju tražiti službene dokumente i iskaznice. Vjerodostojnost posjetitelja potrebno je provjeriti bez otvaranja vrata, kroz ”špijunku” ili korištenjem sigurnosnog lanca. Važo je biti sumnjičav i ne nasjedati na trikove poput nesvjestice i slabosti. O upornosti osobe da uđe u stan važno je izvjestiti policiju. Preko telefona se također nesmiju odavati podaci o kartici ili idnetifikacijiski podaci.