Prvo cijepljenje u Karlovačkoj županiji: cijepljeno 10 štićenika obiteljskog doma u Grabriku

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak i koordinatori distribucije, dočekali su prvih 9750 doza cjepiva protiv koronavirusa tvrtke Pfizer-BioNTech. Mora se skladištiti na temperaturi od -70 stupnjeva. Cjepivo je stiglo i u Karlovačku županiju, 305 doza, a prvi su led probili te se cijepili korisnici Obiteljskog doma Zlatna jesen.

Svih 16 korisnika obiteljskog doma u Grabriku primit će cjepivo protiv covida-19. Danas se cijepilo njih 10. Među prvima se tako cijepila i korisnica doma, 86-godišnja Sofija Rotov.

-Ja od mladosti se cijepim, za sve što je do sada bilo. Nisam nikad odbila, tako da je ovo bilo kao da ste me malo pecnuli, rekla je štićenica doma.

Vlasnik obiteljskog doma Roland Poturica ističe kako su korisnici sretni što je cjepivo njima prvo stiglo, te će se sada osjećati sigurnije, iako korona do sada nije ušla u ovaj obiteljski dom.

-Imamo tu sreću da u godini dana nije bilo covid pozitivnih kod nas, niti štićenika, niti djelatnika. Vodimo dobro brigu i kvalitetno surađujemo s epidemiologom u Karlovcu i s institucijama koje su nam od velike pomoći.

Inače, u Karlovačku županiju u prvoj turi stiglo je 305 doza. Najveći dio cjepiva, njih 255 otišlo je u domove za starije, 30 na COVID odjel županijskih bolnica, a 20 u Zavod za hitnu medicinu.

-Ovo je jedan korak prema pobjedi pandemije, sljedeće doze za područje Karlovačke županije stižu u siječnju. Ja se iskreno nadam da ćemo kroz par mjeseci vratiti u normalu, kazao je Ravnatelj ZJZ Karlovačke županije Branko Zoretić.

O dobrobiti cijepljenja govorila je i karlovačka županica Martina Furdek Hajdin te istaknula kako je uz maske, socijalnu distancu i pranje ruku, cijepljenje četvrti stup borbe protiv virusa.

-Ja pozivam sve naše sugrađane da se cijepe, da vode računa o svome zdravlju, o zdravlju svojih najbližih, a isto tako da omoguće svojim savjesnim ponašanjem povratak, odnosno oporavak našeg gospodarstva, istaknula je karlovačka županica.

-Vjerujem da kada se procjepi velik postotak naše nacije, da ćemo imati drugačiji Božić gdje ćemo moći dijeliti tople zagrljaje i svojim bližnjima i svojim prijateljima, rekla je Nada Murganić, saborska zastupnica.

Inače, do kraja ožujka u Karlovačku županiju bi trebalo doći 28 tisuća doza, a riječ je o količini koja bi trebala biti dovoljna da procijepljenost bude 70 posto.