U Nacionalnom svetištu svetog Josipa svjetska molitva za jedinstvo kršćana

Povodom svjetske molitvene osmine za jedinstvo kršćana slavljeno je euharistijskog slavlje te ostvaren ekumenski susret u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u utorak, 19. siječnja. Misno je slavlje predvodio mons. Zvonimir Sekelj, kanonik Prvostolnog kaptola zagrebačkog, a koncelebrirali su protojerej stavrofor Željko Pajić, grkokatolički župnik Uzvišenja svetog Križa u Karlovcu, vlč. Zlatko Golubić, supsidijar i mons. Antun Sente, rektor Nacionalnog svetišta. Na ekumenskom slavlju sudjelovao je i pastor Baptističke crkve u Karlovcu Ladislav Ružička.

Tom je prigodom mons. Sekelj kazao kako kršćanstvo nije religija održavanja propisa i zakona, nego susreta i suživota sa živim Bogom. To ne znači da se možemo ponašati prema svojim vlastitim mjerilima nego da prihvaćamo istine vjere i trudimo se nasljedovati Isusa u svemu što činimo onako kako to možemo u vlastitim životni prilikama. Kršćanstvo ne sputava nego oslobađa za ljubav i služenje bližnjima.

Mons. Sente se ovom prilikom prisjetio nedavnog susreta u Karlovačkoj bolnici kada je obilazio zaražene na Covid odjelu. Susrećući se s bolesnicima među pacijentima je primijetio pastora Ladislava Ružičku te ga ohrabrio pripovijedajući mu vlastito iskustvo s Covidom 19 te mu obećao molitvu.

-Siguran sam da je Pastorova molitva toga dana doprinijela većem odazivu pacijenata na molitvu kao što sam siguran da je moja molitva skratila dane bolovanja u Karlovačkoj bolnici karlovačkog pastora Ružičke te sada može s nama slaviti Gospodina, kazao je tom prigodom mons. Sente.

-Doista Bogu sam zahvalan za taj naš susret u bolnici kao i za srdačan poziv da sudjelujem u ovoj svečanosti i u ovom zajedništvu, kazao je baptistički pastor Ladislav te sve nazočne pozdravio u imenu Gospodina Isusa Krista želeći im mir Božji koji nadilazi svaki ljudski razum, zaželjevši jednako tako da svi ostanu zdravi, a to znači da ne budu zaraženi virusom grijeha koji razdvaja čovjeka od čovjeka i odvaja čovjeka od Boga za cijelu vječnost, zaključio je karlovački pastor Ružička.