Muzej Domovinskog rata Turanj nominiran za najstariju muzejsku nagradu u Europi

Muzej Domovinskog rata Karlovac – Turanj nominiran je za  Europski muzej godine (EMYA 2021). Nominiran je od strane Europskog muzejskog foruma , a riječ je o najstarijoj i najuglednijoj europskoj muzejskoj nagradi.

Karlovački muzej jedan je od 27 europskih muzeja koji će konkurirati za glavnu nagradu „European Museum of the Year Award“, kao i ostale srodne nagrade – „Council of Europe Museum Prize“ i „Silletto Prize“. Prestižne nagrade Europskog muzejskog foruma već su tradicionalno mjerilo za najbolje inovativne prakse muzejskog sektora na cijelom kontinentu. Muzeji nominirani za nagrade Europskog muzejskog foruma prošli su kroz rigorozan postupak ocjenjivanja te je iz tog razloga ova nominacija velika međunarodna pohvala muzejske struke Muzeju Domovinskog rata Karlovac – Turanj.

Europski muzejski forum gotovo 45 godina promovira ulogu muzeja u europskom suvremenom društvu i podržava muzeje koji pokreću, stvaraju i razvijaju svoje institucije kao građanske prostore za istraživanje europske baštine. Nagrade se dodjeljuju na godišnjoj konferenciji, a na kojoj vodeći muzejski profesionalci i kandidati predstavljaju svoje muzeje te reinterpretiraju muzejsko djelovanje.