Karlovačka, Zagrebačka i Sisačko moslovačka županija potpisale pismo namjere o sklapanju Razvojnog sporazuma

Karlovačka, Sisačko moslavačka i Zagrebačka županija žele ostvariti međusobnu suradnju, kako bi se potaknuo brži razvoj svih triju županija – istaknuto je na sastanku županice Karlovačke županije Martine Furdek Hajdin s županima iz Sisačko moslavačke i Zagrebačke županije Ivom Žinićem i Stjepanom Kožićem. Na sastanku je potpisano pismo namjere o sklapanju Razvojnog sporazuma tri županije.

U nadolazećem razdoblju u planu je potpisivanje Razvojnog sporazuma između ovih županija, što je mogućnost koju daje Zakon o regionalnom razvoju, a koji bi, nakon usuglašavanja područja suradnje, strateških ciljeva i projekata omogućio brže financiranje tih projekata iz europskih i nacionalnih izvora.

Prvi je korak potpisivanje Pisma namjere, a potom će, u suradnji s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije, trebati odabrati 10-ak strateških projekata. Riječ je o projektima pojedinačno vrijednim najmanje 50 milijuna eura koji će trebati potporu više ministarstava i moraju doprinjeti razvoju županija.

Radnom sastanku održanom u Aquatici prisustvovali su i potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak te čelnici Razvojnih agencija iz svih triju županija: Krunoslav Kralj, Mario Čelan i Stipo Velić. Nakon sastanka troje je župana potpisalo Pismo namjere o sklapanju Razvojnog sporazuma ove tri Županije.