NA DANAŠNJI DATUM U KARLOVCU:

13. svibnja 1652. godine u Karlovcu je preminuo Vuk II. Krsto Frankopan, najglasovitiiji od svih karlovačkih generala. Inače, drugi Hrvat na to časnoj dužnosti zapovjednika Vojne Krajine i Karlovca poslije Ivana Lenkovića. Bio je sin Gašpara Frankopana, kapetana ogulinskog i brat Nikole Frankopana, hrvatskog bana. Vuk je 1622. godine posebnom poveljom u znak priznanja hrabrosti oslobodio Ogulince od svih podaničkih obveza i daća knezovima Frankopanima, a godinu ranije zajamčio je i seljacima u Rečici stare njihove pravice.

Godine 1870., 13. svibnja, karlovačka tvrđava svrstana je u kategoriju austrijskih vojnih utvrđenja trećeg reda. Posvećuje se više pažnje naoružanju i povećanju broja vojne posade u gradu, više nego samoj tvrđavi. Tako su za obranu tvrđave bilo predviđeno ukupno 67 topova različite veličine i kvalitete, a sveukupan broj vojne posade i vojnog osoblja – prema tom planu – bio bi 1 707 ljudi. “Sasvim je sigurno da tvrđava nije nikada bila ovako dobro naoružana kako je to bilo predvidivo ovim ratnim planom, kao što nikada nije bila ranije u tako dobrom stanju kako su to zahtijevali pojedini građevinski projekti. ” – M. Kruhek “Karlovac, utvrde, granice, i ljudi”

13. svibnja 1964. održana je prva međunarodna kuglačka priredba u Karlovcu i to na kuglanama Željezničara i Partizana.  Tom prigodom snage su odmjerili kuglači iz Jene (tadašnji DDR), za koje je nastupio jedan od tada najboljih svjetskih kuglača Grohs te reprezentacija Karlovca. Gosti su pobijedili rezultatom 4906 : 4748 srušenih čunjeva. Za Karlovac tada su nastupili: Vladimir Hoffer, Jakov Krmpotić, Božidar Reš, Mijo Halar ,Stjepan Suton i Zvonko Badovinac.

13. svibnja 1984. u Karlovcu je odigrana prva službena baseball utakmica. Tom prigodom zadarski je Donat pobijedio karlovački novoutemeljeni klub Turbine, rezultatom 16:12.