Na današnji datum 1843. u Bariloviću rođen gradonačelnik Karlovca Ivan Banjavčić – borio se za stvaranje suvremenog grada

NA DANAŠNJI DAN:

29. svibnja 1775. godine pišući o barunu Vjenceslavu Kleefeldu od Hnojeka, Čehu koji je bio i zapovjednikom Banske Krajine i zapovjednikom Karlovca, Franjo Deak u svojoj knjizi “Grad Karlovac u vjekovnoj borbi Hrvata za slobodu i nezavisnost” spominje i veliku poplavu iz 1775. godine i kaže: “Za njegove ere u Karlovcu su uslied silnih kiša tako nabujale rieke oko Karlovca, da je došlo do katastrofalne poplave, pa je voda provalila kroz šančeve i gradska vrata u tvrđu i poplavila čitav grad. U prizemlju franjevačkog samostana nabujala je tada voda dvije stope duboka pa su se građani morali voziti u čamcima po ulicama i trgovima. To je bila najveća poplava u poviesti grada Karlovca, njoj je slična bila samo ona u proljeću godine 1939., slučajno u isto doba godine. (F. Deak)

29. svibnja 1843. u Bariloviću je rođen Ivan Banjavčić, odvjetnik, političar, gradonačelnik Karlovca. Gimnaziju pohađao u Karlovcu i Rijeci, pravo studirao u Zagrebu, doktorirao u Grazu. Od 1874. do smrti (07. listopada 1913.) vodi odvjetnički ured u Karlovcu, koja je okupljalište i žarište pravaškog pokreta (u njoj rade i Ante Kovačić, Eduard Lukinić, Branko Vinković i drugi). Zastupnik je Karlovca u Hrvatskom saboru, karlovački gradonačelnik (1903. – 1908.). Borio se za stvaranje suvremenog grada. Bavio se njegovim gospodarskim napretkom, kao i urbanim problemima i kulturom.

29. svibnja 1874. godine drugo po starini dobrotvorno društvo u Karlovcu bilo je “Gospojinsko društvo svetog Vjekoslava”, kojemu je svrha bila potpomaganje siromašnih učenika pučkih škola. Društvo je osnovao pedagog i književnik Janko Tomić 29. svibnja 1874. Društvo Sv. Vjekoslava za Božić je priređivalo tzv. Božićno drvce, priredbu na kojoj je darivana siromašna školska mladež .