O protupoplavnom zidu na Korani oglasili se i iz Možemo! Karlovac – pozivaju Hanžela da odustane od tužbe protiv GI Spasimo Koranu; umjesto toga da uspostavi dijalog

O protupoplavnom zidu na Korani koji gradi karlovački poduzetnik Nikola Hanžel, o odnosu Grada i investitora, oglasili su se i iz Možemo! Karlovac. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

„U ovu smo kampanju išli zaista otvorena srca, iskreno i otvoreno prema svim našim sugrađanima“.
„Govorio sam i prije izbora i u kampanji o otvorenosti, a kad sam to činio, to zaista nije bilo s figom u džepu. Zaista tako mislim.“
Ovo su riječi gradonačelnika Damira Mandića, izabranog u drugom mandatu, izrečene nakon objave izbornih rezultata 30.5. Trebalo je točno dva dana od izbora da ga Ured gradonačelnika (ponavljamo i naglašavamo: Ured gradonačelnika!) demantira u svom odgovoru na javni upit koji je građanska inicijativa „Spasimo Koranu“ uputila Gradu Karlovcu u vezi početka gradnje zida na Korani. Citiramo upit:  „Grad Karlovac je 23. ožujka izdao građevinsku dozvolu ulagaču, što je javnosti obznanjeno tek 24. travnja, u kojoj stoji da je ulagač dužan tu jedinicu lokalne samouprave izvijestiti o početku radova najkasnije osam dana prije njihovog početka. Molimo Grad Karlovac informaciju je li ulagač to učinio, te, ako jest, zašto Grad nije obavijestio javnost o tome.“ U svom odgovoru Ured gradonačelnika navodi (citiramo) „Također, 11. 5. 2021. godine prijavljen je početak građenja Upravnom odjelu za poslove provedbe dokumenata prostornog uređenja Grada Karlovca koji je podnio investitor Lana commerce d.o.o., temeljem članka 131. stavka 1. Zakona o gradnji (Narodne novine, broj 153/13, 20/17, 39/19 i 125/19)….“ te se potom u odgovoru navodi da je početak gradnje prijavljen Državnom inspektoratu i MUP-u, kako zakon nalaže, ali ne i karlovačkoj javnosti. Karlovačkoj javnosti je početak gradnje zida na Korani prešućen, au odgovoru Ureda gradonačelnika se ne navodi zašto
Planirana izgradnja 2,5 metara visokog zida na najljepšoj gradskoj lokaciji ujedinila je javnost i struku u otporu, što je pokrenulo široku građansku inicijativu protiv devastacije.
Peticiju protiv gradnje zida na Korani potpisalo je 4151 građana Karlovca, dok je online peticiju potpisalo više od 5000 građana. Uvjereni smo da bi potpisnika bilo puno više da je gradska uprava u proteklim mandatima promovirala ono za što se Možemo! zalaže u svom programu – demokratizaciju i participaciju građana u odlučivanju, nasuprot strahu i egzistencijalnoj ovisnosti o vladajućoj političkoj garnituri. Među 4151 potpisnika, uvjereni smo i to, puno je onih koji su izabranom gradonačelniku dali svoj glas na netom okončanim izborima. 4151 je otprilike polovica broja glasova koje je Damir Mandić dobio u prvom krugu izbora. . Zbog toga, ovim putem pitamo: zar sve navedeno nije dovoljan razlog da Gradonačelnik i njegov ured informiraju javnost o početku gradnje zida na Korani? Zar smatraju da je to nebitna informacija koju građane Karlovca ne zanima ili ne bi trebali znati? Pitamo to i u svjetlu činjenice što izabrani gradonačelnik i vladajuća stranka nisu imali nikakve zadrške da u predizbornoj kampanji, putem kontroliranih lokalnih medija, kao vijest od značaja objavljuju kako su izdavali građevinske dozvole za, primjerice, stambene zgrade privatnih investitora, za nešto što spada u rutinski opis posla administracije lokalne samouprave. Naravno, uz prigodne fotografije kandidata na lokalnim izborima, sugerirajući da su upravo oni osobito zaslužni za takve velebne uspjehe.
Završetkom izbora završila je izborna promidžba, a gradonačelnikovu izjavu o „otvorenosti i iskrenosti“ doživljavamo kao besramni cinizam i bahatost izbornog pobjednika, suprotno od javno proklamirane „poniznosti i odgovornosti“.
“Napravili smo analizu: 80 posto, ako ne i više, programa, prijedloga, planova svih kandidata u Karlovcu su isti.”
“Svi izabrani u Vijeće imali su isti stav prema Karlovcu i vjerujem da se mogu pronaći točke koje su komplementarne s mojim, odnosno, izbornim programom HDZ-a. Mi smo sa svoje strane otvoreni za suradnju sa svima, otvoreno to govorim, na ostalima je da sa svoje strane vide što i kako dalje.”
Ovo su riječi Damira Mandića, izrečene između prvog i drugog kruga lokalnih izbora. Nažalost, niti uz pomoć svemogućeg Google-a nismo uspjeli provjeriti istinitost tvrdnje o podudarnosti programa, naprosto zato što nismo uspjeli pronaći izborni program HDZ-a za grad Karlovac. S naše strane, gradonačelniku i njegovom timu omogućili smo lakši posao, obzirom da je naš program tjednima prije izbora bio javno dostupan i pretraživ, u skladu s načelom transparentnosti za koji se zalažemo. Dakle, spremni smo povjerovati gradonačelniku i njegovom timu koji ima bolji uvid i mogućnost komparacije, a spremni smo povjerovati i u tvrdnju o 80 posto kompatibilnosti. Preostalih dvadeset posto očito se odnose na načela transparentnosti rada lokalne samouprave te uključivanje građana u proces odlučivanja. Stoga mi kao Možemo! („ostali“, kako kaže gradonačelnik) već sad, dva dana nakon izbora, vidimo “što i kako dalje”: dokle god gradonačelnik i stranka čiji je bio kandidat, kao i većina u Gradskom vijeću koju će eventualno oformiti, ne budu poštivali načelo transparentnosti, ili barem pokazali volju da promijene netransparentan način upravljanja (kakav su vrlo zorno pokazali na predmetu od javnog interesa kao što je zid na Korani), izabrani vijećnici Možemo!-a bit će upravo ono što deklarativno želi gradonačelnik Mandić („dobra oporba znači bolju vlast“) – bit ćemo dobra, uporna, konstruktivna i dosljedna oporba. Hoće li to zaista rezultirati boljom vlašću, na gradonačelniku i vladajućoj većini je „da vide što i kako dalje s time“. Pozive na suradnju u svjetlu svega navedenog smatramo neiskrenim i manipulativnim, usmjerenim prema daljnjem jačanju imidža gradonačelnika i HDZ-a te ih stoga ne razmatramo kao opciju.
Bez zadrške podržavamo GI Spasimo Koranu, kao što smo je i kao građani svojim potpisom podržali prije dvije godine. Pozivamo gospodina Hanžela, investitora gradnje zida, da odustane od najavljenih tužbi protiv pojedinaca iz GI Spasimo Koranu te da s njima umjesto tužbe pokuša uspostaviti dijalog. GI Spasimo Koranu nije skupina zlonamjernih protivnika privatnih investicija i stranke koja upravlja Karlovcem, nego skupina naših sugrađana, Karlovčana, koji istinski, a ne samo deklarativno, brinu o javnom interesu. Ako zbilja smatra da nekoga treba tužiti, molimo da bude dosljedan i radi vlastite vjerodostojnosti tuži Grad Karlovac i Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, s kojima je zapravo i bio u sudskom sporu.
U ime Možemo! Karlovac
Mladen Matan