Možemo! Karlovac traži promjenu načina gospodarenja šumom Kozjačom – sječu obavljajte na manjim površinama

Možemo! Karlovac pokrenuo je raspravu o trenutnom stanju i očuvanju šume Kozjače. Traže promjenu načina gospodarenja šumom. Umjesto sječe velikih površina šume apeliraju na Hrvatske šume da sječu obavljaju na manjim površinama. Također, traže bolju i otvoreniju komunikaciju prema građanima.

– Iako zainteresirana javnost može iznositi primjedbe na planove gospodarenja, oni nisu dostupni svake godine i nije jasna njihova dinamika, odnosno da sječa neće biti prostorno podijeljena i postepena. Iz propisa je jasno da bi do kraja 2022. godine započete sječe trebale biti završene pa izražavamo bojazan da će biti posječene sve stare šume Kozjače dovršnom sječom, čiju zakonitost ne dovodimo u pitanje. No, prema našim je uvidima ovdje ipak nepoželjna. Stoga predlažemo da se u ovoj fazi rada prijeđe na raznodobno gospodarenje. Korist od takvog gospodarenja vidimo u tome da je tlo stalno obraslo šumom, da je vegetacija stalno prisutna, da nema mogućeg zakorovljivanja (kupina), da postoji više istovremenih razvojnih stadija stabala te da je održana proizvodna sposobnost tla, stoji u priopćenju Možemo! Karlovac.

Svoj dopis poslali su na adrese Uprave šuma Karlovac, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva gospodarstva, Javne ustanove Natura Viva i Hrvatskog šumarskog društva.