KABA

Nastavlja se uređenje Nacionalnog svetišta – mozaik s prikazom Isusova rođenja financirao Grad Zagreb

U Nacionalnom svetištu sv. Josipa predstavljen je mozaik koji će krasiti oltar. Nastavak je to uređenja svetišta, a za umjetničko djelo je zaslužan eminentni hrvatski slikar prof. Josip Botteri Dini koji je i autor vitraja koji krase prozore u Nacionalnom svetištu.

Za desetak dana iza postavljenih skela trebao bi zasjati prekrasan mozaik s prikazom rođenja Isusa Krista u zajedništvu Blažene Djevice Marije i svetoga Josipa, najavljuje rektor svetišta mons. Antun Sente.

„Prije točno sedam godina susreo sam se s mons. Senteom koji je tada izrazio želju za stvaranjem velikog mozaika koji bi se nalazio na glavnom zidu oltara. Reagirao sam vrlo brzo, te na njegovo nadahnuće oslikao prvo poliptih koji je u početku bio zamišljen na ovoj plohi iza oltara. Spomenuti poliptih prikazivao je život svetog Josipa. Međutim u razgovoru sa raznim biskupima, liturgičarima i stručnjacima odlučili smo se za izradu nešto jednostavnijeg motiva – Svetu noć, s mišlju da preostale slike iz života svetog Josipa izradimo u drugoj fazi na preostalim plohama prezbiterija.“- ispričao je prof. Botteri Dini.

Mozaik se sastoji od 165 dijelova – ploha koje sadrže oko sto tisuća staklenih komadića.

“Zahvaljujem se gradu Zagrebu, mogu reći i pokojnom gradonačelniku Bandiću, te prof. Ani Stavljenić Rukavina koji su se zauzeli da osiguramo barem dio financijskih sredstava kako bismo mogli krenuti u realizaciju ovog projekta.”- rekao je mons. Antun Sente.