Kako se priprema ogulinska masnica – premijera videa “Bajka na tanjuru”

Udruga žena Ogulin premijerno će predstaviti video “Bajka na tanjuru”, rezultat projekta s ciljem očuvanja tradicionalnog kulinarstva ogulinskog kraja, a posebno ogulinske masnice.

Sve će biti održano u nedjelju, 12. rujna. Okupljanje je od 19:30 sati na Gradskoj tržnici u Ogulinu nakon čega će u 20 sati biti premijera “Bajke na tanjuru”, a potom i druženje.

Inače, članice Udruge su u protekle dvije godine organizirale brojne aktivnosti kao što su degustacija masnice ogulinskih ugostitelja, pekara i slastičara, natjecanja za najbolju ogulinsku masnicu te degustacije u okviru raznih društvenih i sportskih događanja. Krajnji cilj svih ovih aktivnosti je zaštita ogulinske masnice u kategoriji zajamčeno tradicionalnog specijaliteta; a zatim i poticanje poduzetništva u smislu njezine proizvodnje.

OGULINSKA MASNICA
TIJESTO
700 g glatkog brašna
kockica germe
prstohvat soli
2 žlice svinjske masti
5 dcl mlijeka
2 žutanjka
NADJEV
4 glavice luka
svinjska mast
3 jaja
sol
PRIPREMA
Zamijesiti tijesto i ostaviti ga da se diže na sobnoj temperaturi. Za to vrijeme očistiti i sitno nasjeckati luk te ga pirjati na svinjskoj masti dok ne omekša i karmelizira se. Ostaviti luk da se prohladi. Za to vrijeme premijesiti tijesto te ga raspodijeliti na četiri ista dijela i ostaviti da se diže otprilike 15 minuta. Tijesto razvaljati i puniti smjesom luka, jaja i soli i oblikovati u štruce. U svaku štrucu namazanom smjesom dodati malo svinjske masti. Štruce posložiti u namašćen pleh te peći na 170 C oko 35 – 45 minuta. Gotovu masnicu vruću premazati sa svinjskom masti.