Sutra počinje srednjoškolsko filmsko žutilo – otvorenje 26. Filmske revije mladeži i 14. FRFF na obalama Korane uz nagrađeni film “Murina”

Uz natjecateljski program, karlovačku publiku očekuje bogat večernji program na obalama Korane, Mrežnice, Dobre i Kupe

Karlovac će idućih pet dana biti u znaku srednjoškolskog filmskog stvaralaštva zahvaljujući 26. izdanju Filmske revije mladeži i 14. Four River Film Festivala. Svečano otvorenje je na otvorenom, na Foginovom kupalištu, sutra od 20 sati kada će biti prikazan film Murina redateljice Antonete Alamat Kusijanović koji je na festivalu u Cannesu nagrađen Zlatnom kamerom kao najbolji debitantski film.

SRIJEDA, 8. RUJNA – 20:30 H – FOGINOVO KUPALIŠTE

Najtraženiji domaći dokumentarac ove godine – “Ljubav oko svijeta” Anđele i Davora Rostuhara koji prikazuje 33 različite priče o ljubavi i braku, izazovima i borbama, usponima i padovima, stvarajući jedinstvenu ljubavnu priču koja podsjeća kako ljubav nikada ne može biti jednostavna i kako je, istovremeno, tek nekoliko stvari na Zemlji jednostavno poput ljubavi. Bračni par Rostuhar dokumentarni film snimio je na svom jednogodišnjem putovanju tijekom kojeg su posjetili 33 države na šest kontinenata te o ljubavi intervjuirali više od 200 ljudi. Prije ovog dokumentarca u programu “Žuti reflektor” predstavljamo film Škola koja (ne) postoji u režiji Karla Gagulića. Film je priča o neobičnom poslovanju jedne privatne škole u Zagrebu.

ČETVRTAK, 9. RUJNA – 20:30 H – GRADSKO KUPALIŠTE OZALJ

Film “Lihvar” u režiji Nemanje Ćeranića. Mladi redatelj će s producentom Aljošom Ćeranićem predstaviti film o lihvaru u malom srpskom gradu. Lihvar, bivši boksač pripada staroj gardi, shvaća da su se vremena promijenila i da posao posudbe novca nije ono što je nekada bio. Prije projekcije filma u programu “Žuti reflektor” gledamo film “Bambiland” u režiji Danila Stanimirovića. Danilo je sa svojim Bambilandom obišao brojne festivale i osvojio srca publike, a film govori o ostacima zabavnog parka sina Slobodana Miloševića. Danilo je prije tri godine upravo sa scenarijem ovog filma pobijedio na Four River Film Festivalu na Pack&Pitchu.

PETAK, 10. RUJNA – 20:30 H – DNEVNI BORAVAK NA MREŽNICI

Bit će prikazan film “Povjerenje”, dugometražni prvijenac u režiji Matije Benića koji je svoju premijeru imao na Pula Film Festivalu. Film prikazuje Varaždin 2025. godine za vrijeme velikog štrajka Čistoće. Pratimo glavnog lika, Krstu, koji radi u misterioznoj Agenciji, organizaciji u kojoj možete unajmiti ljude da vas slušaju. Na jednom od tih saslušanja Krsto saznaje da čovjek drži djevojku zarobljenu u podrumu te ju on odluči spasiti. U programu Žuti reflektor gledamo Matijin film “Antikorupcijski atom”. Koliko je učenika prepisalo zadaću od nekog? Koliko ih je pomoglo kolegi na testu? Koliko ih je spremno pokušati varati na državnoj maturi? Ti, a i razni drugi zanimljivi odgovori nalaze se u “Antikorupcijskom atomu”.