Na Akademiji Zdrav ko zmaj o igri i učenju djece u prirodi- šumski vrtići dobar primjer

U Jaškovu je u tijeku Akademija Zdrav ko zmaj – igra i učenje u prirodi, konferencija namijenjena odgojiteljima, učiteljima, roditeljima te svima onima koji rade s djecom predškolskog i ranog školskog uzrasta, a koju organizira Društvo naša djeca Ozalj u sklopu programa Zdrav ko zmaj. Program se bazira na primjerima dobre prakse šumskih i eko vrtića, predavanjima stručnjaka i radionicama praktičara o važnosti kretanja i boravka djece na zraku te njegovom utjecaju na psihofizičko zdravlje djeteta.

Vlasnica obrta Šumska djeca iz Pule, koji djeluje dvije godine, psihologinja i certificirana dadilja Francesca Miličević istaknula je prednosti boravka djece u prirodi:

U obrtu Šumska djeca radimo prema principima šumske pedagogije, odnosno prema uzoru na šumske vrtiće u Europi i svijetu. Danas nam jako fali povezanosti s prirodom, a imamo prekrasnu prirodu na raspolaganju. Željela sam djeci omogućiti da provode djetinjstvo kao što smo ga mi provodili, boravkom u prirodi. Prednosti su nebrojene: od razvoja motoričkih, socijalnih vještina do emotivne otpornosti. Djeca imaju mogućnost da se suočavaju s različitim prirodnim materijalima, da imaju različite senzorne stimulacije koje razvijaju njihov mozak. U početku je bilo izazovno okupiti roditelje koji su zainteresirani za odgoj djece u prirodi jer smo bili pioniri na tom području.  No, uz puno edukacije i informiranja roditelja o dobrobitima koja su puno jača od mogućih rizika uspjeli smo. Sada imamo i listu čekanja., ispričala je Miličević.

Strahovi roditelja za ovakav oblik odgoja najčešće se odnose na mogućnost ozljede djeteta, na mogućnosti uboda kukaca i slično. No, valja imati na umu da se najmanje ozljeda djece događa u prirodi, a prednosti boravka na otvorenom su višestruke, kazala nam je ova iskusna dadilja.