Županijska vlast Sisačko-moslavačke županije predstavila je rezultate prvih sto dana rada. Nakon kompletne analize rada uprave i financija, donesen je plan racionalnih i brzih rješenja koja su se posebno usmjerila na rješavanje problema uzrokovanih potresom.

Župan Ivan Celjak istaknuo je kako se uštedjelo osiguravajući učenicima Gimnazije Sisak novi prostor za nastavu u donedavnim uredima župana, a za učenike Ekonomske škole Sisak Županija je zakupila prostor u strukovnoj školi Kotva.

Ovim potezima smo uštedjeli minimalno 8 milijuna kuna na prijevoz učenika i na izbjegavanju zakupa modularnih objekata za Gimnaziju i Ekonomsku školu Sisak., rekao je Celjak.

I djelatnike Doma zdravlja Sisak koji se trenutno nalaze u kontejneru ispred Doma zdravlja će smjestiti na novu lokaciju- u zgradu na adresi Ivana Kukuljevića Sakcinskog 26.

Od sljedećeg tjedna bit će opremljeniji odjel pedijatrije u sisačkoj bolnici čija je zgrada oštećena u potresu, a koji je trenutno smješten u zgradi ginekologije.

Imat će hitnu ambulantu, 10 kreveta za hospitalizaciju djece, 2 kreveta za roditelje i 4 kreveta dnevne bolnice, a organizirat će se i pedijatrijske specijalističke ambulante u novom prostoru. Bolnica je prije potresa imala 407 kreveta, a sada ima oko 275 aktivnih. Uskoro će imati 291 krevet kada s radom započne odjel infektologije. Ovaj tjedan završen je i natječaj za izradu projektne dokumentacije kompletne rekonstrukcije i sanacije zgrada: nove interne, pulmologije u Petrinji, pedijatrije i neurologije u Sisku. Osigurali smo dodatni smještaj za palijativne bolesnike u neuropsihijatrijskoj bolnici Dr. Ivan Barbot u Popovači. Sljedeći konkretan potez nam je spajanje Domova zdravlja Sisak, Petrinja i Kutina u jedan Dom zdravlja Sisačko-moslavačke županije. Na taj način ćemo uštedjeti značajna sredstva, nećemo imati više tri ravnatelja, tri upravna vijeća., ispričao je župan Ivan Celjak.

Ubrzani su radovi na dovršetku Učeničkog doma u Sisku koji će se dati na raspolaganje građanima koji trenutno borave u kontejnerima, a po kriterijima koji će se naknadno utvrditi.

Uredit ćemo osam stanova, a te stanove ćemo također staviti na raspolaganje našim sugrađanima koji se nalaze u kontejnerima, a u dogovoru s Hrvatskim šumama pronašli smo jedan objekt na području općine Sunja kojeg ćemo također urediti i u koji će se privremeno smjestiti naši sugrađani koji se nalaze u kontejnerima, kazao je Celjak.

Još ušteda

Ukinuli smo nadzorne odbore u trgovačkom društvu Simora, u destinacijskom menadžmentu Zrin. Isto tako smo ukinuli naknade za pojedina upravna vijeća, a ukidanjem nadzornih odbora i ukidanjem naknada za upravna vijeća na godišnjoj razini ćemo uštedjeti 300 tisuća kuna. Spojit ćemo i dvije naše ustanove s područja kulture- Interpretacijski centar baštine Banovine i Kulturni centar Braće Radić., istaknuo je župan Celjak.